Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Warmtepomp LandgraafWarmtepomp Landgraaf? Een milieuvriendelijk huishouden betekent dat u zo min mogelijk afhankelijk bent van de aardgas- en elektriciteitsnetwerken. Als u uw eigen water kunt opwarmen en uw eigen stroom kunt opwekken door natuurlijke energiebronnen te gebruiken, dan verduurzaamt u uw woning. Zonnepanelen zijn dan een goed voorbeeld voor het opwekken van stroom, maar hoe verwarmt u uw water zonder gas? Het antwoord daarop is met een zonneboiler of met een warmtepomp. Hier leest u verder over deze tweede optie en wat uw mogelijkheden zijn als u woonachtig bent in Landgraaf.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

De kosten

Er zijn warmtepompen die u op de oude plek van uw verwarmingsketel kunt laten installeren en er zijn warmtepompen die veel groter zijn en die buiten moeten worden ingegraven. Het spreekt voor zich dat deze laatste groep aanzienlijk duurder is. Omdat ze van een warmtebron gebruik maken met een constantere temperatuur, zijn de opbrengsten ook betrouwbaarder. Kleinere (hybride) warmtepompen worden vaak in bestaande woningen geplaatst terwijl de grote systemen meer bij nieuwbouw worden geïnstalleerd. U vindt de prijzen (inclusief btw) voor een aantal soorten warmtepompen in het onderstaande overzicht.

Soort warmtepomp Materialen Arbeidskosten ISDE subsidie Totaal
Lucht-lucht €2000 – €4000 €500 Geen €2500 – €4500
Hybride €4000 – €8500 €750 – €1000 €500 – €2500 €4250 – €7000
Lucht-water €4000 – €10.000 €1000 – €2000 €500 – €2500 €4500 – €9500
Grond-water €6500 – €12.500 €7500 – €10.500 €2500 – €7000 €11.500 – €16.000
Water-water €7500 – €12.500 €12.500 – €20.000 €2500 – €7000 €17.500 – €25.500

Is er steun/subsidie in Landgraaf?

U ziet in dit overzicht dat er een subsidie is die u kunt aanvragen, namelijk de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat betekent echter niet dat dit de enige steun is die u kunt verwachten, want mogelijk is er bij de Provincie Limburg of de gemeente Landgraaf ook iets georganiseerd. Het is dus altijd verstandig om dit uit te zoeken. Via het initiatief Nieuwe Energie in Limburg kunt u allerlei informatie inwinnen over financieringsmogelijkheden, opties en prijzen voor het verduurzamen van uw woning. Ook kunt u een lening aanvragen uit het Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf. Deze betaalt u met weinig rente en goede voorwaarden terug als u het geleende geld uitgeeft aan een energiebesparende maatregel.

Valkuilen bij de aankoop van een warmtepomp

Er zijn enkele valkuilen waarmee u bij de aankoop van een warmtepomp het beste goed rekening houdt.

  • Niet alle warmtepompen zijn gesubsidieerd: als u gebruik wilt maken van de ISDE subsidie, dan moet uw warmtepomp aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn opgesteld door de RvO. Het moet bijvoorbeeld een warmtepomp zijn die op het verwarmingssysteem is aangesloten en die voorkomt op de apparatenlijst. Controleer dit dus, voordat u overgaat op de aankoop.
  • Warmtepompen lijken duur: het is zo dat het investeringsbedrag voor een warmtepomp hoog is. Zelfs voor een simpele hybride warmtepomp betaalt u al meer dan €4000 all-in. Wat u echter niet vergeten moet is dat u grote besparingen zal maken als u uw traditionele ketel door een warmtepomp laat vervangen. Warmtepompen hebben een levensduur van 25 jaar en hebben weinig onderhoud nodig.
  • Warmtepompen zijn geschikt voor lage temperatuurverwarming: sommige warmtepompen kunnen uw water (nog) niet zo effectief verwarmen als een ketel op gas dat kan. Daarom worden ze vaak gebruikt bij lage temperatuurverwarming, zoals vloer- en wandverwarming of het verwarmen van het water van een zwembad. Veel mensen nemen er dan ook zonnepanelen bij om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren.

De terugverdientijd voor warmtepompen

Ook al zijn warmtepompen duur, ze zijn gemakkelijk 4 keer zuiniger dan traditionele hr-ketels. Daarom zal u een besparing merken op uw energierekening en met die besparing kunt u uw investering afbetalen. De tijd die hier overheen gaat wordt de terugverdientijd genoemd en deze vindt u als u het investeringsbedrag deelt door de jaarlijkse besparingen. Gemiddeld hebben warmtepompen een terugverdientijd van tussen de 10 en de 12 jaar. U kunt de besparingen dus 13 tot 15 jaar rechtstreeks in uw portemonnee stoppen.

Interessante bespaartips

Geld besparen op uw warmtepomp doet u met de onderstaande tips.

  • Bundel uw krachten: probeer samen met anderen uw wijk een collectief te vormen en uw werkzaamheden als één opdracht aan te bieden bij uw installateur. U kunt dan vaak een korting onderhandelen.
  • Gebruik alle hulp: ga op zoek naar alle steun die u kunt vinden en maak hier gebruik van.

Kwalitatieve vakmannen vergelijken in Landgraaf

Een andere manier om een goede specialist te vinden is door gebruik te maken van onze gratis vergelijkingstool. Met de vrijblijvende offertes die u dan ontvangt kunt u gemakkelijk de beste deal aanwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan