Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmte uit lucht versus warmte uit grondWarmte uit lucht versus warmte uit grond? De grootste bijdrager aan onze energierekening is ons verwarmingssysteem. En omdat het steeds belangrijker wordt om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, is het goed om deze zo min mogelijk te hoeven gebruiken. Woningen die niet goed geïsoleerd zijn verliezen veel warmte wat betekent dat de verwarmingsketel harder moet werken om de woning op temperatuur te houden. Hierdoor betaal je meer, gebruik je meer elektriciteit en gas en zal je CO2-uitstoot hoger zijn. Energiebesparende maatregelen worden dan ook gesteund door de overheid door middel van subsidies. En als jouw woning al goed geïsoleerd is kun je overwegen om een warmtepomp te laten plaatsen. Deze haalt warmte uit natuurlijke bronnen waarna je het bijvoorbeeld kunt gebruiken om je woning mee te verwarmen. Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen en hebben aanzienlijk minder elektriciteit nodig om te kunnen werken. Twee van de mogelijke en meest gangbare warmtebronnen die hiervoor worden gebruikt zijn de lucht en de grond.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

De lucht als warmtebron

De goedkoopste warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Deze zijn goedkoper omdat ze sneller en gemakkelijker te installeren zijn. Er hoeft geen graafwerk te worden verricht en de pomp bestaat vaak alleen uit een buiten- en een binnenunit. De warmte uit de lucht kan worden overgedragen op water waardoor je de warmtepomp kunt gebruiken om bijvoorbeeld het water voor je vloerverwarming mee op te warmen. Een andere optie die je hebt is om er lucht mee te verwarmen, als een omgekeerde airconditioner, zodat je het als alternatief kunt gebruiken voor elektrische verwarming. Met een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt kun je zowel je ruimte verwarmen als koelen.

De voor- en nadelen lucht warmtepompen

Het grote voordeel van lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen is dat ze je een betaalbare optie geven om je woning duurzamer te verwarmen. Je kunt lucht warmtepompen aanschaffen voor een bedrag van tussen de €5000 en €7000. Hierdoor zijn ze nog wel duurder dan standaard verwarmingsketels, maar de besparing die je jaarlijks maakt zal groter zijn. Lucht warmtepompen zijn makkelijk te installeren en kun je gebruiken om je water mee te verwarmen of je woning mee te koelen. Je kunt door middel van de Investeringssubsidie Duurzame Energie financiële hulp ontvangen als je een lucht-water warmtepomp aanschaft, maar lucht-lucht warmtepompen vallen hier niet onder. Naast deze voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te noemen aan lucht warmtepompen. Het grootste nadeel is dat de lucht geen constante temperatuur heeft en dat je dus vooral in de winter nog veel gebruik zal moeten maken van je verwarmingsketel. Lucht warmtepompen worden dan ook weinig ingezet om een woning van warm water te voorzien. Ze worden eerder gebruikt voor enkel het verwarmen van één ruimte, of voor het verwarmen van één element, zoals het zwembadwater of de vloerverwarming.

De grond als warmtebron

Ook de grond bevat warmte die gebruikt kan worden door een warmtepomp. Warmtepompen die de aarde als warmtebron hebben worden alleen ingezet om water mee te verwarmen. Deze bestaan uit een buizensysteem die 1,2 – 2 meter onder de grond worden geplaatst en die de warmte hieruit onttrekken en transporteren. Dit is een veel duurdere installatie, omdat er aanzienlijke graafwerken moeten worden verricht. Voor een grond-water warmtepomp kun je rekenen op een uitgave van €15.000. Dit wordt wel ruim gecompenseerd via de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

De voor- en nadelen van grond-water warmtepompen

Grond-water warmtepompen zijn sterk en je kunt er een grote hoeveelheid warmte mee opwekken. Je ziet deze dan ook vaak terug als enige warmtebron in passiefhuizen of nul op de teller woningen. De warmte die je ontvangt is stabieler dan bij een lucht warmtepomp, omdat de grond minder snel van temperatuur verandert. Dat betekent dat je er meer op kunt vertrouwen. Er zijn ook mogelijkheden om he grond-water warmtepomp te combineren met een andere warmtebron, zoals de zon of een thermo-akoestische techniek. Op die manier kun je zelfs op de koudste dagen voldoende warmte opwekken om je gehele woning altijd van warm water te voorzien. Het grote nadeel van de grond-water warmtepomp is de prijs en van alle warmtepompen is de terugverdientijd voor dit type warmtepomp het langst. Ook zijn ze veel lastiger te installeren en is er minstens een halve week nodig om de graafwerkzaamheden en montage uit te voeren. De grond waarin het buizennetwerk zich bevindt kun je vervolgens niet echt beplanten, behalve met gras, omdat diepgaande wortels anders je installatie kunnen beschadigen.

Welke warmtepomp is het beste voor jou?

Omdat lucht-water warmtepompen zo groot zijn en zo intensief om te installeren zie je deze vaak geplaatst worden bij nieuwbouwwoningen waaraan toch al gewerkt wordt op dat moment. Lucht-water of lucht-lucht warmtepompen zijn veel geschikter voor al bestaande woningen of appartementen, omdat ze minder plek in beslag nemen en binnen een dag kunnen worden geplaatst. Ben je bezig echt energiezuinig te worden dan is een warmtepomp met de lucht als warmtebron niet efficiënt genoeg. Wil je je nieuwe vloerverwarming goedkoop kunnen gebruiken of je jacuzzi goedkoop opwarmen, dan kun je dit met een lucht-water warmtepomp prima doen.

Vergelijk offertes

Gebruik hier onze vergelijkingstool als je wilt weten hoeveel jij precies kwijt zal zijn voor jouw nieuwe warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan