Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het gebruik van een duurzame warmtepomp helpt de Nederlandse huishoudens van het fossiele aardgas af. Een warmtepomp zorgt namelijk voor de verwarming of afkoeling van uw woning en voor de verwarming van het tapwater in uw woning. Een warmtepompinstallatie vervangt uw cv-ketel of werkt hiermee samen en deze kan worden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater en zelfs de lucht. Hij gebruikt dus herbruikbare energie en is daarom een duurzame maatregel om uw woning energiezuiniger te maken.

De onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit drie onderdelen: de bron, de pomp en het afgiftesysteem. De bron is de plek waar herbruikbare energie uitgehaald wordt. Dit is zoals reeds vermeld de bodem, het grondwater of de lucht. De warmtepomp verwarmt deze energie meestal tot een comfortabele temperatuur. Het afgiftesysteem geeft de warmte weer af aan het huis middels radiatoren, vloerverwarming, et cetera. De warmtepomp werkt op stroom, waardoor het gebruik van elektriciteit natuurlijk wel toeneemt. Houd rekening met een verbruik van 3500 – 4000 kilowattuur per jaar.

Vijf veelvoorkomende warmtepompsoorten

Bij een warmtepomp is er altijd sprake van een binnendeel, dat u gemakkelijk in huis kunt plaatsen, zoals uw HR-ketel. Verder zijn er verschillende soorten warmtepompen:

 • Bodem/water warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit de bodem en warmt deze op. Hierna wordt de warmte afgegeven aan het huis en aan het tapwater.
 • Hybride warmtepomp: dit is een combinatie van een HR-ketel met een warmtepomp. De warmtepomp haalt energie uit de lucht en verwarmt deze tot een comfortabele temperatuur. Alleen bij het verwarmen van tapwater en bij extreem koude temperaturen gaat ook de HR-ketel aan.
 • Lucht/lucht warmtepomp: deze warmtepompen halen energie uit de lucht om uw woning te verwarmen of af te koelen. Airconditioning is hiervan een voorbeeld.
 • Lucht/water warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit de lucht en zorgt op een duurzame manier voor de verwarming, afkoeling en warmtapwatervoorziening in uw huis.
 • Water/water warmtepomp: deze pomp haalt de energie uit het grondwater, waarna deze opgewarmd wordt voor de verwarming van uw woning en tapwater.

Voordelen van een warmtepomp

De aanschaf van een warmtepomp is wel een investering te noemen en de kosten van uw elektriciteitsverbruik nemen toe. Maar wanneer uw huis reeds goed geïsoleerd is, dan zal de rest van uw energiekosten afnemen. Daarnaast heeft u maar een apparaat nodig voor de verwarming en afkoeling van uw woning. Doordat het een milieuvriendelijke en duurzame oplossing is, verhoogt een warmtepomp in huis ook de woningwaarde. Tevens kunt u de hoge aanschafkosten drukken door gebruik te maken van de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Landelijke subsidie voor warmtepompen

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een subsidie vanuit de Rijksoverheid. U komt hiervoor in aanmerking, wanneer u duurzame apparaten zoals warmtepompen aanschaft. Met de Investeringssubsidie probeert de Nederlandse overheid de CO2-uitstoot van de Nederlandse huishoudens terug te dringen door men gebruik te laten maken van herbruikbare energie. Zowel particulieren als bedrijven kunnen van de regeling gebruikmaken. De investeringssubsidie zou geldig zijn tot en met 31 december 2020. Later is de regeling verlengd tot 2030.

Voorwaarden van de Investeringssubsidie Duurzame Energie

Om de Investeringssubsidie Duurzame Energie te mogen ontvangen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Uw warmtepomp is in de periode januari 2016 tot en met december 2030 aangeschaft en geïnstalleerd. Hiervan heeft u de aankoop- en installatiebewijzen.
 • Meerdere apparaten dient u los van elkaar in te dienen, dus voor iedere warmtepomp ontvangt de overheid een aparte aanvraag.
 • U bent in het bezit van een Burgerservicenummer.
 • U heeft uw warmtepomp in een Nederlandse woning laten installeren door een erkend bedrijf.

Prijzen van de warmtepompen

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals: de situatie in uw woning, uw wensen wat betreft comfort en verdere isolatiemaatregelen. In tabel 1 ziet u de gemiddelde kostprijs inclusief btw van de belangrijkste warmtepompen.

Tabel 1. Aankoopprijzen van de verschillende warmtepompen

Soort warmtepomp Prijs
Warmtepomp op basis van bodem €12.000 – €30.000
Warmtepomp op basis van grondwater Circa €25.000
Warmtepomp op basis van lucht €4000 – €9500
Hybride warmtepomp €3000 – €7000

Infrarood panelen

Een andere duurzame manier van verwarmen zijn de infrarood panelen, die u aan uw muren of plafond bevestigt. De verwarming vindt niet plaats door convectie, maar door straling van warmtestralen. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen en weer teruggekaatst door de meubels, vloeren en muren van uw woning.

Infrarood of warmtepompen?

 • Infraroodverwarming is goedkoper aan te schaffen dan een warmtepomp
 • Qua energie efficiency is een infraroodverwarming bij temperaturen onder het vriespunt beter dan een warmtepomp
 • Een warmtepomp kan naast verwarmen echter ook afkoelen
 • Een warmtepomp kunt u ook helemaal wegwerken, terwijl u uw panelen van een infraroodverwarming altijd zult zien
 • Een infraroodverwarming kunt u wel helemaal personaliseren met eigen foto’s of verwerken in een spiegel, et cetera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan