Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Backup systeem warmtepompBackup systeem warmtepomp? Een warmtepomp is een investering waar steeds meer mensen zich voor geplaatst zien. Het is een systeem waarbij jij vanuit een natuurlijke bron warmte creëert voor jouw huis. Je kan met een warmtepomp de radiatoren in je huis verwarmen maar je kan er ook het tapwater voor de douche en de keuken mee verwarmen. Wanneer je een warmtepomp koopt zit je dan ook in een redelijk afhankelijke positie. Jij bent vanaf dat moment afhankelijk van het functioneren van jouw warmtepomp installatie, wil je zelfvoorzienend zijn. Het is dan ook goed om te kijken hoe jij nooit te weinig warmte hebt.

*Kooptip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Een steuntje in de rug

Daar waar het streven van de koper is dat hij zelfvoorzienend wordt met zijn energie-installatie is dat helaas niet altijd mogelijk. Zeker op heel koude winterse dagen wil het nogal eens voorkomen dat er opeens een piek zit in de warmwatervraag waardoor de warmtepomp het werk niet aankan. Er is speciaal voor dat soort momenten in veel warmtepomp systemen een back up ingebouwd. Dit is een systeem wat via een elektrisch verwarmingselement voor de gevraagde warmte zorgt wanneer de warmtepomp zelf de vraag even niet aankan. Dit steuntje in de rug is uiteraard heel praktisch maar het heeft ook een groot nadeel; het is te vergelijken met het systeem van een waterkoker waardoor het energieverbruik behoorlijk hoog is. Het is dan ook zaak dat je dit steuntje in de rug zo weinig mogelijk hoeft te gebruiken.

Een warmtepomp op maat

Je kan een warmtepomp aanschaffen in een bepaalde klasse. Die klasse is uitgedrukt in een aantal kW. Het aantal kW van een warmtepomp geeft aan wat het vermogen is wat kan worden geproduceerd. Voor de berekening van het aantal kW is een aantal zaken van belang;

  • het aantal kubieke meters wat moet worden verwarmd. Dit is verreweg het belangrijkste bij de aanschaf van een warmtepomp. Je wil een huis wat behaaglijk warm kan worden waardoor het niet voelt als een gemis dat je geen standaard cv installatie hebt. Dit aantal moet niet naar beneden worden afgerond bij de aanschaf van een warmtepomp uit spaarzaamheid; je zal dan heel vaak een beroep moeten doen op de back up installatie van de warmtepomp waardoor het energieverbruik alsnog uit de hand loopt.
  • De vraag naar warm tapwater. Hiervoor wordt gekeken naar de grootte van jouw huishouden. Zijn er kinderen in huis, dan is de vraag naar warm tapwater meestal een stuk hoger dan wanneer er één of twee volwassenen in een huishouden zijn. Koop je warmtepomp ‘op de groei’ wanneer je gezinsuitbreiding verwacht.

Koop geen warmtepomp voor de oude situatie

Ga je een huis verbouwen en komt er een stuk extra ruimte bij; koop dan een warmtepomp die berekend is op de nieuwe situatie. Het laatste wat je wil is een warmtepomp die goed functioneert in de oude situatie op het moment van aanschaf, maar niet meer op het moment dat het warmtepompsysteem wordt opgeleverd na de verbouwing of renovatie van je huis.

Kies een zelfregulerend systeem

Je hebt ook warmtepompen die een zelfregulerend systeem hebben. Ze hebben een aantal kW wat ze kunnen leveren wat in een range is aangegeven. Er is sprake van een ondergrens en een bovengrens. Het systeem moet je kopen op basis van de ondergrens; dit is wat jouw huishouden minimaal nodig heeft. Door het zelfregulerende principe is de warmtepomp in staat om de extra warmte te leveren op het moment dat er een piek in de vraag naar warmte is. Dit soort systemen is wat duurder in de aanschaf, maar op het moment van gebruik bij een piek haal je de kosten er wel weer uit.

Combineer met zonnepanelen

Een andere oplossing wanneer er vaak pieken zijn in het gebruik van de warmtepomp is de aanschaf van zonnepanelen. Dit is een systeem waarbij de vraag naar extra energie kan worden opgevangen via de eigen zonnepanelen installatie op het moment dat anders het stroomnetwerk zou worden gebruikt. Je bent op deze manier hard onderweg om zelfvoorzienend te worden.

Offertes op maat

Je kan opvragen wat de kosten zijn voor een warmtepomp voor jouw huis met deze knop. Je krijgt dan gelijk een aantal offertes op maat zodat je snel inzicht hebt in de aanschafkosten van een warmtepomp. Je kan ook vergelijken waar jij het voordeligste uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan