Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Hoe groot is de besparing per jaar met warmtepompHoe groot is de besparing per jaar met warmtepomp? De cv ketel zoals we die jarenlang hebben gekend heeft zijn langste tijd in Nederland gehad. Steeds meer huizen worden afgesloten van het gasnetwerk. Daarnaast worden de woningen tegenwoordig opgeleverd zonder gasaansluiting om de CO2 uitstoot van huizen terug te dringen. De warmtepomp die je in plaats van een cv installatie kan kopen is een flinke aanschaf. Het is dan ook zaak dat je een verstandige aankoop doet. Jij wil immers jouw warmtepomp weer terugverdienen. We keken met jou naar de mogelijkheden voor het terugverdienen van de warmtepomp.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Hoe komt de besparing bij een warmtepomp tot stand

Een besparing bij een warmtepomp wordt gerealiseerd doordat er geen aardgas meer wordt verbruikt. Aardgas is een relatief dure brandstof die met het dichtdraaien van de gasmeter op termijn steeds duurder zal gaan worden. Je gaan daarentegen wel wat meer elektriciteit gebruiken. Dat komt doordat de warmtepomp voor de warmtewisselaar die erin actief is een gering bedrag aan stroom gebruikt. Het voordeel van het mindere gasverbruik minus de kosten van het stroomverbruik is dus jouw besparing die je jaarlijks realiseert.

Een rendement op jouw investering

Hoeveel je bespaart bij de aanschaf van een warmtepomp wordt berekend aan de hand van de kosten van elektriciteit die nog gemaakt moeten worden om de warmte voor jouw huis op te wekken. We keken daarom voor jou naar het rendement op jouw investering; dit is tevens de besparing die jij realiseert met je warmtepomp. De hoogte van het rendement is afhankelijk van het type warmtepomp wat je aanschaft. We hebben ze op een rij gezet; van hoog rendement tot laag rendement.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp levert warm tapwater aan jouw huis en warmte aan de hand van water wat wordt opgepompt naar het apparaat zelf. Er wordt gebruik gemaakt van grondwater wat eerst gefilterd wordt of van water uit een natuurlijke nabijgelegen bron zoals een beek of rivier. Het water gaat naar een warmtewisselaar alwaar het een boiler aanstuurt. De boiler zorgt er vervolgens voor dat je huis wordt verwarmd en dat tapwater wordt verwarmd. Deze warmtepomp heeft hoge aanschafkosten, en daarnaast is de installatie een kostbare aangelegenheid. Zeker wanneer er een bron moet worden geboord naar het grondwater kom je voor een flinke investering te staan. Daar staat tegenover dat grondwater een redelijk constante temperatuur heeft die rond de 15 graden Celsius ligt. Er hoeft dan ook niet veel werk te worden geleverd door de warmtewisselaar om warm water en warmte te leveren. Dat maakt deze warmtepomp tot een investering met een heel hoog rendement. Het terugverdienen duurt wel een jaar of 10 doordat de aanschafkosten behoorlijk hoog zijn.

Brine-water warmtepomp

Dit is een warmtepomp die gebruik maakt van de warmte van de aarde voor de verwarming van jouw huis. Er wordt voor dit systeem eveneens een bronput geslagen met een diepte die kan oplopen van 5 tot 7 meter. Het systeem zorgt ervoor dat warmte vanuit de grond, met een temperatuur die tussen de 10 en 15 graden ligt, omhoog wordt getransporteerd via antivries naar een warmtepomp. Hier wordt weer via een warmtewisselaar de warmte opgewaardeerd naar een temperatuur voor tapwater en verwarming. De investering is eveneens hoog, wat deze warmtepomp tot een kostbare investering maakt. Het rendement van de warmtepomp is daarentegen hoog, net als bij de water-water warmtepomp. Je bent net zoals met de water-water warmtepomp ongeveer 10 jaar bezig met de aanschaf terug te verdienen. Door het geringe werk van de warmtewisselaar bij een goede temperatuur is de besparing ook gelijk hoog en niet afhankelijk van het seizoen.

De lucht-water warmtepomp

Dit is een warmtepomp die zijn brandstof onttrekt aan de buitenlucht. Je verwarmt dus met lucht je huis, en dat is ook direct de reden waarom bij deze warmtepomp de besparing een stuk lager zal liggen dan bij de voorgenoemde twee varianten. Is de lucht van een goede temperatuur zoals in de zomermaanden, dan moet er mogelijk juist worden gekoeld om het binnenshuis behaaglijk te houden. Is de lucht koud zoals in de winter het geval is, dan moet de warmtepomp snel overspringen op de HR ketel die je nog altijd in gebruik moet houden. Het is dus een systeem met een betrekkelijk lage aanschafwaarde, betrekkelijk lage installatiekosten maar helaas ook een lagere besparing op je gasrekening.

De lucht-lucht warmtepomp

Dit apparaat was in ons land allang bekend als de airconditioning. Het is een apparaat waarbij gebruik wordt gemaakt van een unit binnenshuis en buitenshuis. De lucht van buitenaf wordt gebruikt om de lucht voor binnen te verwarmen. Deze warmtepomp heeft een lage besparing doordat eveneens in de zomermaanden veelvuldig moet worden gekoeld en in de wintermaanden veel hulp van de elektrische bijverwarming nodig is. De aanschaf mag dan goedkoop zijn; de besparing is laag.

Ga voor de beste warmtepomp

Een warmtepomp is kostbaar, en daarom is het advies dat je eerst offertes opvraagt voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met deze knop. Je gaat dan gelijk besparen op de aanschafprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan