Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een warmtepomp functioneert naast uw cv-ketel. Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van uw huis, maar dan zonder het gebruik van gas. Een warmtepomp onttrekt namelijk warmte uit de lucht of het grondwater. Ook kunnen sommige warmtepompen zorgen voor een mechanische ventilatie van uw woning, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit van uw woning. Een warmtepomp biedt u de kans om uw woning duurzaam te verwarmen en zorgt ervoor dat u energiezuiniger leeft.

Welke soorten warmtepompen zijn er ook alweer?

Een warmtepomp heeft altijd drie vaste onderdelen: een afgiftesysteem, een pomp en een bron. De bron vormt de plek, waaruit de warmte getrokken wordt, zoals het grondwater, bodem of lucht. De pomp trekt de warmte uit de bron en verwarmt of verkoelt deze tot een goede temperatuur. Het afgiftesysteem geeft vervolgens deze de warmte weer af aan de verwarmingselementen in uw woning. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: de lucht/lucht warmtepomp, de water/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. Daarnaast bestaan er eveneens een aantal combinaties van elke soort, de zogenaamde hybride warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft een aantal voordelen, waarvan er al een paar genoemd zijn. Hieronder volgen alle voordelen kort op een rijtje:

  • Geen gaskosten en dus ook geen CO2-uitstoot
  • U heeft geen schoorsteen nodig
  • Een warmtepomp koelt ook bij hoge binnentemperaturen
  • Lage onderhoudskosten
  • Subsidiemogelijkheden om hoge aanschafprijs te drukken
  • Goed te combineren met vloerverwarming

De nadelen op een rijtje

Een warmtepomp heeft niet alleen maar voordelen. Bovenal is een warmtepomp zeer prijzig. Een warmtepomp kost tussen de €2200 en €15.000. Om optimaal te kunnen werken moet u grotere radiatoren en vloerverwarming hebben. Het opwarmen duurt langer en de warmtepomp moet een specifieke ligging in huis hebben. Een vergunning is vereist en wanneer u uw woonruimte uitbreidt, moet u ook de capaciteit van uw warmtepomp uitbreiden. Systemen met een elektrisch back-up systeem zorgen voor hogere elektriciteitskosten.

De overheid stimuleert gebruik warmtepompen

Een warmtepomp levert op een energiezuinige manier warmte, waardoor de overheid de aanschaf van een warmtepomp stimuleert. U heeft zelfs recht op een subsidie, wanneer u een warmtepomp koopt. Deze Investeringssubsidie Duurzame Energie is van toepassing op woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren. Vanaf juli 2017 krijgt u een basissubsidiebedrag van €1100 bij een luchtwarmtepomp met een vermogen van 1 kilowatt of lager. Met een groter vermogen wordt dit bedrag verhoogt met honderd euro voor elke extra kilowatt aan vermogen. Tevens ontvangt u een extra bonus voor zeer energiezuinige warmtepompen van €150 respectievelijk €300.

Beloning van deze stimulering

Rond mei reikt de European Heat Pump Association de European Heat Pump City of the Year-award uit. De EHPA roept daarom bedrijven en overheden op om vernieuwende projecten aan te melden, waarin op een vernuftige en effectieve wijze warmtepompen worden toegepast. Bekende deelnames en winnaars zijn: City of Olot uit Spanje, City of Mäntsälä uit Finland en het Provinciehuis te Antwerpen.

De dag van de warmtepomp

Opleidingscentrum GO organiseert jaarlijks in september de Dag van de Warmtepomp, waarbij de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen gedeeld wordt. Dit jaar vond deze dag plaats op 24 september, maar door de Coronacrisis kon deze dag niet plaatsvinden op de gebruikelijke plaats: Aeres in Ede. Dit jaar werd er gekozen voor een online evenement, waarbij er twee gratis te volgen interactieve live-uitzendingen georganiseerd werden voor zowel installatiebedrijven en monteurs als consumenten.

Voor de pro’s

Kees Oostrum praatte in zijn webinar over de laatste ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen. Hij richtte zich op vragen als wat moet u als monteur of bedrijf absoluut weten over warmtepompen? Welke wetten en regels zijn er? Kunt u aanspraak maken op een subsidie? En hoe ziet de toekomst van de warmtepompen eruit?

Voor de consument

Tevens was er een webinar georganiseerd voor consumenten. Zohar Tzur van Branchevereniging Koudetechniek & Luchtbehandeling sprak over de werking van de warmtepomp, de verschillende warmtepomp types en de subsidies die voor de consument van toepassing zijn. Ook legde Tzur uit wat het verschil is tussen een cv en een warmtepomp en werd er dieper in gegaan op de grote voordelen van een warmtepomp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,

Hoge verkoopcijfers warmtepomp, tekort aan installateurs

januari 24, 2024

Het is goed om te zien hoe warmtepompen de laatste tijd als

Nieuwe update ISDE regeling 2024

december 15, 2023

Verbeteringen en Extra’s voor Efficiënte Warmtepompen In de wereld van duurzame energie