Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Drinkwater met warmtepompDrinkwater met warmtepomp? De overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan. In het nieuwste bouwbesluit wat is uitgevaardigd staat opgenomen dat de woningen vanaf 2018 geen gasaansluiting meer mogen krijgen. Woningen die nog wel gebruik maken van een gasaansluiting worden daar geleidelijk van afgesloten. Jaarlijks worden 80.000 huizen opgeleverd zonder gasaansluiting en wordt de gasaansluiting van 50.000 tot 80.000 huizen afgesloten. Er is dan ook een groeiende noodzaak om een alternatief aan te schaffen. De warmtepomp is het alternatief voor de bekende HR ketel.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Afgifte van een warmtepomp

Warmtepompen zijn er in meerdere modellen en typen; het is dan ook zaak dat je goed oriënteert voordat je er één aanschaft. Wie een warmtepomp gaat kopen moet zich dan ook terdege bedenken waar hij de warmtepomp voor nodig heeft. De warmtepompen die in de handel zijn hebben de volgende twee mogelijkheden standaard als afgifte;

  • Verwarming van het huis
  • Koelen van het huis.

De volgende mogelijkheid; het afgeven van warm tapwater is een mogelijkheid die niet standaard bij ieder model warmtepomp zit ingebouwd. Wie volledig zelfvoorzienend of deels zelfvoorzienend wil zijn op het gebied van warmte doet er dan ook goed aan om te informeren naar de afgiften van een warmtepomp. Je wil immers een warmtepomp die aan jouw hele vraag tegemoet komt.

Modellen warmtepompen die geen drinkwater leveren

De meest voordelige warmtepomp die in de handel verkrijgbaar is, is het lucht/lucht systeem. Bij deze warmtepomp wordt er enkel een ruimte in het huis verwarmd aan de hand van lucht die wordt aangezogen. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de lucht vervolgens warm afgegeven waarna er één ruimte in het huis kan worden verwarmd. Dit systeem heeft de werking van een omgekeerde airco, maar het kan ook als een airco worden ingezet in de reverse functie. Zo heb je het hoofdverblijf in een huis op een milieuvriendelijke wijze gekoeld of verwarmd. Er wordt bij dit systeem dus geen tapwater verwarmd; het apparaat maakt geen deel uit van het verwarmingsapparaat in een huis.

Warmtepompen die wel warm drinkwater leveren

De andere modellen warmtepompen die in de handel zijn zullen wel warm drinkwater leveren. Je mag in deze gevallen denken aan de volgende modellen;Lucht/water warmtepomp. Dit systeem zuigt lucht van buitenaf aan en verwarmt het water in een boiler waardoor de radiatoren worden aangestuurd en het tapwater (voor douchen en drinkwater) wordt verwarmd.

  • Water/water warmtepomp. Dit is een systeem wat water gebruikt voor het aansturen van de warmtepomp. Met leidingen wordt grondwater of water uit een nabijgelegen bron zoals een beek of rivier aangevoerd naar de warmtepomp. Via een warmtewisselaar wordt dit water gebruikt om de boiler aan te sturen. Het water wordt eerst gefilterd voordat het wordt gebruikt, maar het is dan alsnog geen drinkwater. Het tapwater wat wordt verwarmd valt wel onder de categorie drinkwater.
  • Brine/water warmtepomp. Dit is het systeem wat het meest bewerkelijke is; vanuit de grond wordt de warmte van de aarde via een leidingensysteem met antivries naar de warmtewisselaar getransporteerd waarna de warmtewisselaar het tapwater verwarmt en de radiatoren aanstuurt.

Zaken waar je aan moet denken

Wil je een warmtepomp voor jouw huishouden gaan kopen, dan is er een aantal zaken waar je aan moet denken alvorens tot aanschaf over te gaan:

  • Waarvoor is de warmtepomp nodig. Heb jij slechts één hoofdruimte die je wil gaan verwarmen en behoud jij je gasaansluiting die je in mindere mate gebruikt; dan kan je volstaan met een lucht/lucht warmtepomp systeem. Wil jij echter warm tapwater en wil je de radiatoren kunnen aansturen met de warmtepomp, dan moet je voor een ander systeem kiezen zoals hierboven omschreven.
  • Kijk naar je vermogen. Het vermogen van een warmtepomp wordt aangegeven in een aantal kW. Dit staat voor het vermogen van de warmtepomp. Wil jij een groot of klein huis verwarmen; dan moet je het aantal kubieke meters nemen van het woonoppervlak; dit is een indicatie voor het aantal kW. Hoe groter het woonoppervlak is ; hoe hoger het aantal kW van de warmtepomp moet zijn.
  • Kijk naar het aantal gebruikers. Ben je met een klein huishouden, dan zal je het vermogen nodig hebben zoals je zojuist hebt berekend in het aantal kubieke meters van je huis. Ben je echter met een wat groter gezin, vanaf 3 personen, dan moet je er rekening mee houden dat je meer van de warmtepomp zal vragen. Je zal vaker gelijktijdig verwarming en warm tapwater nodig hebben.
  • Kijk naar de piekmomenten. Heb jij op veel momenten op een dag gelijktijdig warmwater nodig en warmte via de radiatoren; koop dan een zelfregulerende warmtepomp. Deze kan de pieken opvangen zonder dat er moet worden teruggegrepen op elektrische bijverwarming.

Vraag om passende offertes

Wil jij een warmtepomp die zowel warm water als warme radiatoren levert; vraag dan eerst offertes op voordat je een keuze maakt. Het zal jou een aanzienlijke besparing op zowel de warmtepomp als op de installatiekosten opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan