Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Goede investering warmtepompGoede investering warmtepomp? Een warmtepomp is het alternatief wat tegenwoordig op de markt is voor de HR ketel zoals we die kenden. De HR ketel heeft zijn langste tijd gehad doordat steeds meer woningen van het gasnetwerk worden afgesloten. Het voordeel van een warmtepomp is duidelijk. Je gebruikt geen duur aardgas meer om je woning te verwarmen. Het nadeel is echter ook overduidelijk wanneer je tot aanschaf over wil gaan; een warmtepomp is een apparaat waar een hoog prijskaartje aan hangt. Doordat het apparaat zichzelf terugverdient is de warmtepomp geen aanschaf maar een investering. Wij keken voor jou of de warmtepomp eigenlijk wel een goede investering is.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Warmte in een grillig klimaat

Een warmtepomp onttrekt zijn warmte aan natuurlijke elementen. Denk daarbij aan warmte uit de grond, aan water en aan lucht. Dat geeft duidelijkheid over de werking maar daarnaast stelt het ook gelijk voor vraagtekens. De vraag is in eerste instantie of een warmtepomp in een grillig klimaat als het Nederlandse wel zo’n goede investering is. Los van het feit dat we over een jaar of 10 niets meer te kiezen hebben is het goed om te kijken of het wijsheid is om nu een warmtepomp aan te schaffen. We keken naar de diverse soorten warmtebronnen en daaruit blijkt gelijk of het wel een goede investering is.

Leven van de lucht

Lucht, de meest gebruikte brandstof voor een warmtepomp, is nogal afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij een temperatuur die boven de 25 graden uitkomt is het gemakkelijk om aan warm water te komen voor huishoudelijk gebruik. Echter; bij een temperatuur boven de 25 graden zijn er niet veel mensen die de radiatoren aan zullen zetten. Een warmtepomp zal op dat moment besluiten om koelte te geven in het huis via de radiatoren. Wanneer er extra vermogen moet worden bijgezet om deze klus te klaren wordt op dat moment de elektrische installatie extra aangesproken. Je mag dan op zo’n moment geen gas verbruiken; je stroomverbruik neemt wel toe. Bij lage temperaturen daarentegen is de vraag naar warm tapwater en warmte hoog in een huishouden. Veel warmtepompen die op lucht werken zullen bij temperaturen onder de 5 graden celsius automatisch overschakelen op het stroomnetwerk. Jouw besparing door lager gasverbruik wordt teniet gedaan door een hoger elektriciteitsverbruik.

Verwarmen met water

Een systeem wat nogal bewerkelijk bij de aanleg is, is de warmtepomp die gebruik maakt van water om een huis te verwarmen. Dat water wordt opgepompt naar de warmtepomp via een put die in de grond moet worden geboord tot aan het grondwaterniveau. Deze put kan een diepte van 5 tot wel 7 meter hebben. Het spreekt voor zich dat hier flink wat kosten aan verbonden zijn. Een andere optie is dat er gebruik wordt gemaakt van water uit een nabijgelegen rivier of beek wat wordt opgepompt naar de warmtepomp. Dit water heeft een wisselende temperatuur, maar water uit de grond heeft een constante temperatuur die rond de 15 graden Celsius ligt. Je snapt gelijk dat dit water zich eenvoudiger en met minder stroomkosten laat opwaarderen tot warmte voor in je huis en voor warm tapwater. Het is dus een aanschaf die zich vooral op de langere termijn terugverdient. Deze aanschaf kan je het beste combineren met een verbouwing of een renovatie van je huis in verband met de aanleg van de bronput en de leidingen die door je huis heen komen te lopen. Wie een groot bedrag te investeren heeft doet een goede aankoop aan een warmtepomp die met water werkt.

Warmte uit de grond

De warmtepomp die duidelijk uit Scandinavië is overgekomen waar men de meeste ruimte rondom het huis heeft is de brine warmtepomp. Dit is een systeem waarbij eveneens leidingen in de grond worden geboord. Er wordt een heel buizenstelsel aangebracht wat horizontaal, dus liggend onder de grond, of verticaal wordt aangebracht. Bij die laatste variant is er wederom sprake van een put die wordt geboord om de warmte op te halen uit de grond. De leidingen in de verticale positie komen tot wel 5 a 10 meter diep. De warmte van de grond is hier eveneens ongeveer 15 graden celsius. Dit is een heel constante temperatuur en dat zorgt ervoor dat de warmtepomp zelf met redelijk weinig bijkomende stroomkosten zijn werk kan doen. Je bent verzekerd van een hoog vermogen in je huis in kW met deze warmtepomp. Daar staat tegenover dat het boren van een put of het aanleggen van een leidingenstel een dure aangelegenheid is met een kostenplaatje tussen 10.000 en 15.000 euro. Wie veel te investeren heeft, en bovendien niet schrikt van een renovatie of grote verbouwing van zijn huis, doet een heel goede aankoop met deze warmtepomp.

Investeer je tijd wijs

Niemand betaalt graag teveel voor een warmtepomp. Investeer daarom een paar minuten van je tijd in de aanvraag van offertes. Het is een investering die zijn geld op de zeer korte termijn terugbetaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan