Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tegenwoordig is de wereld steeds meer bezig met verduurzamen. Steeds meer mensen beginnen met het isoleren van hun woningen, het plaatsen van zonnepanelen en het installeren van een warmtepomp. Op deze manier genereren ze hun eigen energie en maken ze gebruik van minder fossiele brandstoffen om de woning te verwarmen. Het is een hele investering om een warmtepomp te plaatsen, maar je kan het geld gemakkelijk terugverdienen op je energierekening. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden met het installeren van een warmtepomp.

Je huis voorbereiden

Het type warmtepomp dat het best past bij je woning is afhankelijk van het type huis. Voordat je een warmtepomp gaat installeren is het echter aan te raden om eerst de rest van je huis te verduurzamen. Vaak is de eerste stap hiervoor isolatie. Door je huis goed te isoleren zorg je ervoor dat de warmte beter in je woning blijft en de warmtepomp of cv-ketel minder hard hoeft te werken. Het is mogelijk om een warmtepomp te plaatsen met verminderde isolatie, maar dit wordt natuurlijk niet aangeraden.

Er zijn verschillende vormen van isolatie die je kan kiezen, afhankelijk van je budget. Vaak kiezen mensen ervoor om het dak te isoleren, de vloeren te isoleren en zelfs de spouwmuur. Het glas vervangen met HR++ of triple glas zorgt ervoor dat je huis lekker koel blijft in de zomers en comfortabel warm blijft in de winter. Daarnaast is het de ideale voorbereiding voor het plaatsen van een warmtepomp. Wanneer het huis geïsoleerd is het ook slim om te gaan voor zonnepanelen, om je huis van je eigen elektriciteit te voorzien.

De juiste warmtepompen kiezen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar op de markt. Door de juiste warmtepomp te kiezen kan je ervoor zorgen dat je huis zo duurzaam mogelijk werkt en je natuurlijk zoveel mogelijk geld bespaard. De prijzen van de warmtepompen verschillen ook aardig, dus het is verstandig om rekening te houden met je budget.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. Deze warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van verwarming in het huis en de cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer, en springt bij als het erg koud wordt buiten. Deze warmtepomp heeft een buitenunit die lijkt op een airco en haalt warmte uit de lucht om je huis te verwarmen.

De lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron. De energie wordt uit de lucht gehaald en omgezet naar warmte. Deze warmte wordt gebruikt om het tapwater in de woning te verwarmen. Deze vorm is toe te passen in hybride en elektrische vorm, afhankelijk van je voorkeuren.

De lucht/lucht warmtepomp maakt ook gebruik van de warme lucht om de woning te verwarmen. Deze warmtepomp werkt precies zoals de lucht/water warmtepomp. Het grote voordeel is echter dat dit systeem ook als airco gebruikt kan worden, en wordt daarom vaak toegepast in hotelkamers in Nederland.

De bodem/water warmtepomp maakt gebruik van de grond om hitte op te wekken. Er wordt een buizensysteem geplaatst onder het oppervlak van de grond. Door dit systeem loopt een vloeistof die de hitte uit de grond haalt. Deze warmte kan gebruikt worden om het tapwater te verwarmen. Deze techniek kan echter alleen gebruikt worden bij een volledig elektrische warmtepomp.

Een water/water warmtepomp maakt gebruik van het grondwater om warmte te maken. Het water zit in een installatie onder de grond. Wanneer warmte nodig is wordt het water omhoog gepompt en de warmte eruit gehaald. Is de warmte weg, dan wordt het water weer terug de grond in gepompt. Dit type installatie is het duurste van de warmtepompen die hier zijn vernoemd.

De beste warmtepomp voor nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd, en hebben soms al een warmtepomp geïnstalleerd. In sommige gevallen is dit echter niet het geval. Dan moet je zelf een warmtepomp kiezen. De belangrijkste reden voor het kiezen van een warmtepomp in deze woningen is vaak de woning koelen, omdat de woningen al snel warm worden vanwege de goede isolatie. Over het algemeen worden de water/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp het meest gekozen voor dit type woningen.

De water/water warmtepomp heeft een groot voordeel. Deze warmtepomp benut namelijk een relatief warme en constante brontemperatuur van 10-12 graden, waardoor het rendement een stuk hoger is. Met een watercirculatiepomp kan je de woning gemakkelijk koelen, omdat de warmte van de woning wordt afgegeven aan de bron. Deze energie kan dan in de koude maanden weer worden gebruikt voor verwarmen. Deze pomp is echter heel duur.

De lucht/water warmtepomp heeft een minder hoog rendement, maar is een stuk eenvoudiger qua installatie. Er is geen bronboring nodig en de kosten zijn een stuk lager.

Warmtepomp voor bestaande bouw

Voor bestaande bouw wordt er meestal gekozen voor een systeem dat gemakkelijk aangelegd kan worden, zoals een lucht/water warmtepomp. Deze werkt natuurlijk het beste in combinatie met goede isolatie, maar afhankelijk van de mate van isolatie kunnen er aanpassingen worden gemaakt. Je kan hierbij kiezen tussen een hybride opstelling of een all-electric opstelling.

Is de woning goed geïsoleerd en is een geschikt afgiftesysteem aanwezig kan de all-electric opstelling worden gekozen. Hierbij zorgt de warmtepomp voor de volledige verwarming in je huis, voor zowel het tapwater als de verkoeling en verwarming in je woning. Een goede warmteverliesberekening door een installateur is hierbij noodzakelijk om de capaciteit warmtepomp te bepalen.

Een hybride opstelling is misschien de betere keuze als er een recente cv-ketel in je woning aanwezig is of als de isolatie niet erg goed is. Het voordeel van dit systeem is dat het niet al te duur is en de cv-ketel de warmtepomp kan ondersteunen op dagen die te koud zijn.

Aan de hand van deze tips kan je de beste warmtepomp voor je woning kiezen. Hierdoor zorg je ervoor dat je woning optimaal verwarmd wordt op een duurzame manier, en je ook kan besparen op je energierekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan