Hoe vind je een goede warmtepomp installateur

Steeds meer mensen danken hun oude cv installatie af om vervolgens over te gaan tot de aanschaf van een warmtepomp. Ze denken dat ze klaar zijn wanneer ze een warmtepomp hebben aangeschaft en dat ze uit de kosten zijn. Niets is echter minder waar; een warmtepomp moet goed worden geïnstalleerd om te kunnen functioneren. Je zal dus na de aanschaf van een warmtepomp op zoek moeten gaan naar iemand die deze voor je kan installeren.

Een goed advies

De aanschaf van een warmtepomp begint altijd met een goed advies. Wanneer jij je huis milieuvriendelijk wil gaan verwarmen is het aan te raden om een installateur vanaf dit deel van het aankoopproces al in de arm te nemen. De installateur heeft immers een cursus gevolgd om klanten te kunnen adviseren op het gebied van warmtepompen. Hij beheerst niet alleen de techniek van het installeren; hij weet ook aan welke eisen een warmtepomp moet voldoen voordat deze geschikt is voor jouw huishouden. Veel installateurs werken dan ook niet op zichzelf staand maar samen met een leverancier van warmtepompen. Goed om met een dergelijke combinatie in zee te gaan; je houdt het hele pakket van informatie tot aanschaf tot installatie onder één beheer.

Scholing van de installateur

Een installateur mag pas warmtepompen gaan installeren wanneer hij daarvoor geschoold is. Veel installateurs hebben enkel ervaring met cv installaties en zijn niet op de hoogte van de werking van een warmtepomp. Wanneer je een installateur treft die een aantrekkelijke prijs hanteert maar die niet gecertificeerd is om warmtepompen te installeren is het advies om verder te kijken. Een warmtepomp moet immers goed worden geïnstalleerd en aangesloten op de rest van jouw verwarmingsapparaat om veilig te kunnen functioneren. Vraag dus altijd naar de certificering van de installateur.

De erkenningsregeling installateurs

Een goede installateur die al zijn certificaten en diploma’s heeft behaald en die bijgeschoold is met de nieuwste technieken zal zich aansluiten bij de SEI erkenning. Dit is een register waarbij installateurs zijn aangesloten die voldoen aan de eisen die de overheid aan hun stelt. Dit register vind je bij de KvINL, oftewel de Kwaliteit voor Installaties Nederland. De erkenningsregeling EVI 2004 gaat over alle installaties behalve die van watertechniek. De watertechnische installateurs zijn ondergebracht in de erkenningsregeling REW 2002 oftewel de Regeling van Watertechnische Installateurs. De duurzame energie waar de warmtepomp onder valt is een nieuw deel van de techniek wat valt onder de paraplu erkenningsregeling duurzame energie.

Waaraan moet een bedrijf voldoen voor de erkenningsregeling

Om in aanmerking te komen voor de erkenningsregeling moet er minimaal één persoon fulltime in dienst zijn die vakbekwaam is. Deze werknemer moet beschikken over minimaal één vakdiploma voor een van de disciplines van het vak. Daarnaast moet het bedrijf de uitrusting bezitten om het werk van de installateur naar behoren uit te voeren. Hierbij mag je denken aan meetinstrumenten waarmee de installaties getest kunnen worden op lekdichtheid. Voor de erkenningsregeling moet een installatiebedrijf een contributie betalen. Dat is dan ook gelijk de reden dat niet iedere installateur zich laat registreren bij deze erkenningsregeling. Een installateur hoeft niet aangesloten te zijn bij de erkenningsregeling om een goede installateur te zijn, maar het is wel een punt in zijn voordeel. Bovendien zal de overheid alleen bij een subsidieregeling rekening houden met de kosten van de installateur wanneer de installatie door een erkend vakman is uitgevoerd.

De kosten van een installateur

Veel mensen onderschatten de kosten van de installatie van een warmtepomp. Men denkt daarbij al snel aan de kosten die een normale cv ketel installateur maakt. Deze zal doorgaans ongeveer een halve dag bezig zijn met het installeren van de cv ketel. De installateur van een warmtepomp installatie heeft echter veel meer werk, en de kosten van zijn dienstverlening bedragen al snel de helft van de kosten van de warmtepomp. Wanneer je dus aan de hand van een budget een warmtepomp inclusief installatie aanschaft moet je dit kostenplaatje goed in gedachten houden.

Vraag om installeer offertes

Een installateur vind je snel door offertes op te vragen. Dat doe via deze knop. Je krijgt gelijk een aantal online offertes van gecertificeerde installateurs voor het installeren van jouw warmtepomp. Zo begin je gelijk met een leuke voorsprong; jouw voordeel op het arbeidsloon kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.