Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de hybride pomp meer gestimuleerd mag worden. Ze willen dit doen door de normering aan te passen. De motie over de normering is ingediend door Tom van der Lee (GroenLinks) gesteund door Henri Bontenbal (CDA), die deze week is aangenomen door de Kamermeerderheid. Met deze wens zal het kabinet dit mee moeten nemen naar het Klimaatakkoord.

Inhoudsopgave

Verduurzaming

Hoe dit allemaal er straks uit gaat zien dat beslist het nieuwe kabinet. En dit heeft nog veel juridische zaken. Van der Lee en Bontenbal zien dit ook als een steuntje in de rug voor verwarmingsinstallaties vanwege de minimale rendementseis. Dit heeft te maken met de verkoop van het aantal warmtepompen wat nog altijd achterblijft. Door de vervangingsmarkt van vorig jaar heeft het nu een groot CO2besparingspotientieel in combinatie met grote isolatie. In de jaren negentig werd normering ook toegepast om de doorbraak van de hoogrendementsketels (HR) te kunnen aansporen.

Bontenbal ligt het volgende toe: ‘’Normering is een kosteneffectieve route. Daarmee geef je de markt een richting en zekerheid om techniek door te ontwikkelen en schaal te creëren.’’ Hij ziet vooral veel kansen en een ‘’ingroeipad’’ voor de warmtepompen. Hiermee bedoeld hij dat hij met de sector een convenant kan afspreken voor 10 jaar en de subsidies zou kunnen verhogen. ‘’Dan is de sector ook weer verder in de technische ontwikkeling: dan zijn er mogelijk oplossingen voor het buitendeel, en is de techniek goedkoper.’’ Zo worden mensen ook niet meer verplicht om de ketelvervanging te betalen en ook kunnen nu andere technieken worden toegepast zoals groen gas en waterstof.

ISDE

Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu hebben eerder dit jaar aangegeven dat zij willen dat het kabinet jaarlijks 120 miljoen euro vrij maakt om vanaf 2024 minimaal 100.000 hybride warmtepompen per jaar te installeren. Dit is 10 keer meer dan dat het afgelopen jaar is geïnstalleerd. Hiermee hopen de organisaties dat de ISDE subsidie voor hybride warmtepompen verhoogt kan worden. Gemiddeld ligt dit nu tussen de 1500 en 1800 euro. Dit is ongeveer 40 procent van de aanschaf van de hybride warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,