Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Als Nederland de klimaatdoelen wilt behalen dan moet er vanaf 2024 100.000 hybride warmtepompen geplaatst worden. Dit wordt gezegd in een oproep naar het nieuwe kabinet door: Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland. De hybride warmtepomp wordt door hun gezien als de perfecte tussenstap naar gasloos wonen.

Om dit mogelijk te maken is een extra subsidie nodig van 600 miljoen euro, dit bepleiten de belangenorganisaties. Het kabinet wordt door de organisaties opgeroepen om samen een campagne te voeren voor de hybride warmtepomp, er zouden voor 2030 al tussen de 1 en 2 miljoen geïnstalleerd moeten zijn. De organisaties schrijven dat we dan al 49 procent van CO2-reductie zullen halen.

Een hybride warmtepomp heeft in principe dezelfde werking als een hybride auto, die voor de aandrijving zowel de stroom als de energie gebruikt van een verbrandingsmotor gebruikt. Als jij dus een hybride warmtepomp aansluit aan de cv-ketel, dan werkt het huis voor een deel op gas en elektriciteit.

Inhoudsopgave

Naar gasvrij

Volgens de belangenorganisaties wilt het niet vlotten met het helemaal gasvrij maken van de woningen. ‘’Als we op de koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap’’ dit zegt Doekle Terpstra van Techniek Nederland. In het akkoord staat dat, in 2050 alle 8 miljoen bestaande woningen op een duurzame manier verwarmd moeten worden.

Milieu Centraal vertelde eerder dat de stap naar gasloos wonen voor weel huizen een ‘’best complex’’ kan zijn. Als huizen niet goed genoeg geïsoleerd zijn dan schiet een elektrische warmtepomp te kort. ‘’Daarom wordt een hybride warmtepomp gezien als een goede tussenstap op weg naar gasloos wonen’’ verteld Puk van Meegeren van Milieu Centraal. Op koude dagen zal de gasketel het huis verwarmen.

Subsidie

Een hybride warmtepomp is niet zo ingewikkeld om te plaatsen en ook bespaart je 70 procent op het aardgasverbruik voor verwarming, dit blijk uit een test van de Consumentenbond. De geteste warmtepompen kosten tussen de €4500 en €7500 inclusief de installatie. Afhankelijk van het type en capaciteit, kan je wel €1800 subsidie krijgen. Laat je een isolatie daarbij uitvoeren? Dan kan je daarvoor zelfs een teruggave voor krijgen. Als je de warmtepomp met de zonnepanelen combineert is dit zeer aantrekkelijk, omdat de warmtepomp dan veel stroom verbruikt.

Volgens de belangenorganisaties is dit toch niet genoeg. Zij willen dat er meer voorbeeldprojecten komen, meer productinnovatie en een voorlichtingscampagne in samenwerking met de overheid. Nog een ander onderdeel van het plan, is dat er meer opleiden van warmtepompmonteurs komt. Volgens Techniek Nederland zijn er wel genoeg monteurs. Elk jaar worden er 400.000 gasketels vervangen in Nederland. Een goed moment dus om direct een warmtepomp te installeren, stellen de brancheorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan