Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp, is best een grote stap. Een warmtepomp ligt aan de prijzige kant en ook moet je huis goed geïsoleerd zijn, maar een hybride warmtepomp is een mooie tussenstap.

2050 gasvrij

Tot 2050 hebben wij de tijd om helemaal van het gas af te zijn. Gelukkig hebben wij nog tijd zat en dat is maar goed ook. Puk van Meegeren van voorlichtingssite Milieu Centraal zegt: ‘’De stap naar volledig gasloos is voor veel huizen best complex.’’

Dit komt vooral door de isolatie. Een elektrische warmtepomp heeft namelijk een beperkt vermogen om de warmte te leveren, en kan dus tekortkomen als veel huizen niet geïsoleerd zijn. Van Meegeren verteld dat daarom de hybride warmtepomp een mooie tussenstap is naar het gasloos wonen.

Je kan een hybride warmtepomp namelijk goed combineren met een HR (hoog rendement) ketel. Het werkt eigenlijk net als een hybride auto, die gebruikt voor de aandrijving zowel stroom en energie voor de verbrandingsmotor. Sluit je een hybride warmtepomp aan een cv-ketel, dan wordt het huis dus voor een deel verwarmd door gas en door elektriciteit.

 

Monoblock of spit?

Een lucht/warmte-hybride warmtepomp is voor bestaande woningen het meest praktisch. Dit bestaat uit een buiten- en binnen deel. De buitenunit haalt dan met een ventilator de lucht naar binnen. Dit wordt dan samengeperst door een compressor, hierdoor ontstaat er warmte. Deze warmte wordt via leidingen afgegeven aan het cv-systeem in het huis. Als het buiten niet te koud is, dan werkt alleen de warmtepomp zelf. Als het kouder wordt, dan springt de cv-ketel erbij.

Gaat jouw keuze naar een monoblock-model, dat is een buitenkast waar eigenlijk alle techniek in zit en binnen in zit een kleine unit. Het voordeel aan dit model is, dat hij meer rendabeler is en meer warmte kan leveren. Door de grote capaciteit draait het ook veel stiller.

Een andere optie is een split model. Dit model is veel goedkoper en heeft een kleinere en lichtere unit waardoor die makkelijker een plek vindt aan de unit. Het nadeel is wel dat het harder werkt en ook veel luidruchtiger is.

 

Terugverdienen

Hybride-warmtepompen zijn nogal prijzig. Maar het goede nieuws is dat je er een subsidie voor kan krijgen van 1800 euro. Natuurlijk is het wel afhankelijk van het type warmtepomp en de capaciteit. Als je ook nog eens een isolatie laat uitvoeren dan kan je zelfs een teruggave krijgen.

Naast dat dit apparaat milieuvriendelijk is, vraag jij je misschien af of je de investering terug verdiend. Volgens de Consumentenbond kan je wel 200 tot 600 per jaar kan besparen op je energierekening. Als jij bijvoorbeeld een subsidie krijgt voor een warmtepomp die 15 jaar meegaat en je 3000 euro kwijt bent, dan zou je per jaar 200 euro terugverdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,