Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Keuze cv ketel of warmtepompKeuze cv ketel of warmtepomp? We leven in een tijd waarin we meer dan ooit met onze neus op de feiten worden gedrukt. Het klimaat is aan het veranderen. Door de hoge CO2 uitstoot van huishoudens warmt de aarde op, en er moet drastisch worden ingegrepen willen we de aarde nog kunnen doorgeven aan een volgende generatie. Wie voor de aanschaf van een nieuwe HR ketel staat komt er dan ook in de winkel achter dat er tegenwoordig meerdere mogelijkheden zijn. Niet alles blijft bij het oude; er is een nieuwe speler op de markt wanneer het gaat om het verwarmen van je huis. We hebben het over de warmtepomp.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Waarom zou je voor een cv ketel kiezen

Een cv ketel is het systeem wat we al jarenlang kennen. We stoken al sinds een behoorlijk lange tijd met aardgas en dat heeft zo zijn voordelen. De cv ketel is een apparaat wat goedkoop in de aanschaf is en wat gemakkelijk in een ketelruimte is in te passen. Daarnaast is er tegenwoordig voor bijna elk huishouden wel een geschikte cv ketel. Wie wil kiezen voor milieuvriendelijk zal dan ook al snel denken aan een HR++ ketel. Dit is een cv ketel die een uiterst laag verbruik heeft vergeleken met de warmteopbrengst. Daarnaast heeft deze ketel als groot voordeel dat hij weinig elektriciteit gebruikt wanneer hij actief is. Het nieuwste type HR ketels heeft nog een heel aantrekkelijk extraatje; door het gebruik wekt hij een klein deel elektriciteit op waardoor je minder stroom hoeft af te nemen van de energieleverancier. Het zijn redenen om weer voor een HR ketel te kiezen wanneer je voor de keuze staat. Toch moet jij een overweging maken wanneer je een HR ketel aanschaft.

Wie weet wat de toekomst brengt

De overheid is bezig met het afsluiten van huishoudens van het gasnetwerk. Momenteel is het nog zo dat nieuw te bouwen woonwijken geen gasaansluiting meer hebben, maar de kans is groot dat op een redelijke termijn ook jouw woonwijk aan de beurt is om op een alternatief over te stappen. Omdat de toekomst erg onzeker is voor gebruikers van de HR ketel is het dan ook een verstandige zet om een warmtepomp te overwegen.

Een warmtepomp vroegtijdig kopen

Daar waar je weet wat je met een HR ketel in huis haalt is de aanschaf van een warmtepomp nog een grote stap in het diepe voor mensen. Een warmtepomp haalt zijn energie uit gratis natuurlijke elementen. Er wordt gebruik gemaakt van de warmte uit de aardbodem, en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van grondwater en van lucht. Die eerste twee varianten hebben een hoog rendement omdat aardwarmte en grondwater redelijk constant van temperatuur zijn. Die temperatuur is doorgaans 15 graden Celsius. Het is dan ook niet heel moeilijk om dit op te waarderen via een warmtewisselaar tot een temperatuur voor warm water of voor warmte binnenshuis. De aanleg van dit systeem is echter voor veel mensen een brug te ver. Een bronput tussen 5 en 10 meter diep graven in je achtertuin is een kostbare aangelegenheid. Een waterleiding leggen naar het grondwater of naar een rivier of beek is eveneens niet iets wat je zomaar laat doen. Het is dan ook zaak om je goed te oriënteren voor je een warmtepomp koopt. Je wil natuurlijk wel weten wat de mogelijkheden zijn en wat het bewezen rendement is.

Vertrouwen in buitenlandse documentatie

De warmtepomp heeft zijn sporen verdiend in Scandinavische landen en in Duitsland. Het mag duidelijk zijn dat hier keurmerken zijn toegekend aan warmtepompen en dat er gedegen documentatie is waarin je terug kan lezen wat de resultaten zijn en wat het rendement is. Voor warmte overdag hoef je in Scandinavië geen hogere temperaturen te verwachten dan hier in Nederland. Feit is wel dat de warmtepompen in Scandinavië vooral werken op grondwarmte en waterwarmte. De bouw van huizen is daar nu eenmaal een stuk ruimer uit elkaar dan in Nederland. De resultaten van warmtepompen zijn echter wel net zo betrouwbaar waardoor je behoorlijk kan beoordelen hoe de door jou aangeschafte warmtepomp zal gaan werken.

Zelfvoorziening

Het is de grootste wens van een huizenbezitter om zelfvoorzienend te worden. Niemand is graag afhankelijk van de nukken van een energieleverancier. Daarom lijkt vooralsnog de beste keuze om te gaan voor het beste van twee werelden. We hebben het over de aanschaf van zonnepanelen voor de stroomlevering aan een warmtepomp en daarnaast een hybride warmtepomp die terug kan vallen op het stroomnet met een bijverwarming wanneer de aanvoer van warme lucht stagneert. Het is een uitgave waar je tegenop kan zien, maar het is wel een investering die zijn geld zeker op termijn van 7 a 10 jaar zal gaan opbrengen.

Bereken jouw voordeel

Na het lezen van het bovenstaande ben jij waarschijnlijk nieuwsgierig geworden naar de kosten van een warmtepomp in jouw situatie. Het is dan ook goed om tijdens jouw oriëntatie offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande button. Je weet dan waar je aan toe bent en hoe je kan besparen op de investering.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x