Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Lucht-lucht warmtepompWarmtepompen zijn al even op de markt en de verkoop van warmtepompen stijgt elk jaar aanzienlijk. Dat komt doordat deze apparaten op een zeer energiezuinige manier warmte kunnen genereren, bijvoorbeeld voor je sanitaire- of je verwarmingswater. Er zijn mensen die bij het aanschaffen van vloerverwarming besluiten deze uit te laten rusten met een warmtepomp, zodat deze verwarming nog nauwelijks energie kost. Warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen en deze zijn afhankelijk van de warmtebron en wat het hiermee verwarmt. De lucht-lucht warmtepomp is hier één van.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen halen warmte uit een natuurlijke bron en gebruiken dit om water of lucht mee op te warmen. Deze natuurlijke bronnen zijn de lucht, het grondwater of de grond. Fossiele brandstoffen zijn hier dus niet meer voor nodig. Deze warmte transporteert het via koelingsvloeistof en een compressor naar bijvoorbeeld een watertank. Hier wordt het overgedragen via een warmtewisselaar waarna het proces weer opnieuw begint. De bron van de warmte hoeft geen hoge temperaturen te bevatten. Grondwater, bijvoorbeeld is constant zo’n 10 graden Celsius en hiermee kan een warmtepomp zonder problemen het grootste gedeelte van het verwarmingswater van een gemiddelde woning verwarmen. Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt kan zelfs op dagen met temperaturen rond het vriespunt nog warmte genereren.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht – lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warme lucht dat het ergens uitblaast. Vaak bestaat het uit twee units, een buitenunit en een binnenunit en kan bijvoorbeeld elektrische verwarming vervangen. Lucht-lucht warmtepompen zijn te vergelijken met airconditioning en kunnen naast verwarmen ook koelen. Je zal niet een volledige woning met een lucht-lucht warmtepomp kunnen verwarmen. Dan heb je een grotere installatie nodig wat al snel meer geld kost. Als je al een centrale verwarmingsinstallatie hebt, kun je het beste een hybride- of een lucht-water warmtepomp aanschaffen.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen zijn vergeleken met de andere soorten warmtepompen het goedkoopste. Voor dit geld krijg je een apparaat die een ruimte in de winter kan verwarmen en in de zomer lekker koel kan houden. En dit doet het erg snel; je kamer zal binnen een korte tijd op temperatuur zijn. Het installeren van een lucht-lucht warmtepomp is simpel en kan gedaan worden in een paar uur. Ook maakt het type woning dat je hebt geen verschil, een monteur kan een lucht-lucht warmtepomp net zo makkelijk installeren in een appartement als in een huis. En het grootste voordeel van een warmtepomp is natuurlijk dat het erg milieuvriendelijk is. Je hebt geen fossiele brandstoffen meer nodig en een warmtepomp gebruikt aanzienlijk minder elektriciteit dan elektrische verwarming.

De nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

Vergeleken met de andere warmtepompen, zijn er ook nadelen verbonden aan de lucht-lucht warmtepomp. Zo zal het minder goed werken als het buiten aanzienlijk afkoelt en kan het zijn dat je extra verwarming nodig zal hebben. Ook is het niet geschikt als verwarmingsmiddel voor een volledige woning en je kunt een lucht-lucht warmtepomp niet aansluiten op bestaande verwarmingstoestellen. En ook al is een lucht-lucht warmtepomp goedkoper, het komt niet in aanmerking voor een subsidie van de Rijksoverheid, zoals de andere soorten warmtepomp dit wel doen.

De prijs en terugverdientijd

Voor een lucht-lucht warmtepomp betaal je inclusief installatie zo’n €5000 – €7000. Aangezien er geen subsidie beschikbaar is, zijn dit ook je uiteindelijke uitgaven. Natuurlijk ga je vanaf dat moment direct beginnen met besparen en zullen je gas- en elektriciteitsrekeningen lager worden. Met het geld dat je bespaart kun je berekenen hoe lang het zou duren voordat je de warmtepomp hebt terugverdiend. Bij lucht-lucht warmtepompen ligt deze periode onder de 10 jaar en kun je na zo’n 9 jaar echt beginnen met besparen.

Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp geschikt?

Een lucht-lucht warmtepomp is niet de meest populaire soort warmtepomp, maar in sommige situaties kan het zeker uitkomst bieden. Woon jij bijvoorbeeld in een appartement en gebruik je op dit moment elektrische verwarming, dan kan het plaatsen van een warmtepomp goedkoper zijn dan het volledig laten aanleggen van een nieuw centraal verwarmingssysteem. Daarnaast zal je na het plaatsen van de warmtepomp een grotere besparing maken op je energierekening. Als je een grotere woning hebt, maar één kamer is constant koud dan zou je hier een warmtepomp kunnen plaatsen om deze mee te gaan verwarmen. Zoek je een apparaat waarmee je je water kunt verwarmen en aan kunt sluiten op je centrale verwarmingssysteem, dan is een hybride warmtepomp het meest geschikt. Deze zal je water verwarmen en hierin worden bijgestaan door je huidige verwarmingsketel, indien nodig. Een lucht-water warmtepomp is direct een stuk duurder, maar zal een grotere hoeveelheid water op kunnen warmen en dus een groter rendement geven.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in een lucht-lucht warmtepomp? Dan is het tijd om een goede vergelijking te maken van wat de markt je op dit moment te bieden heeft. Met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool vraag je alvast een aantal offertes op. Deze kun je gebruiken voor het vinden van de beste deal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,