Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Net als dat Nederland in de ban is van het zonnepaneel, wordt er ook veel gejuicht voor de warmtepomp. Met zonnepanelen wekt u energie op en met warmtepompen kunt uw woning gasvrij verwarmen. Beide zijn zeer positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het tv-programma Radar heeft echter uit een enquête vernomen dat veel eigenaren van warmtepompen hier ontevreden over zijn. Milieu Centraal denkt dat het antwoord hierop te maken heeft met het feit dat lang niet alle huizen geschikt zijn voor warmtepompen. Daar heeft Radar gehoor aan gegeven met een test waarmee u kunt bepalen of uw woning warmtepomp proof is.

De 50-gradentest

Met de 50-gradentest van Radar kunt u zelf zien of uw woning nu al geschikt is voor een warmtepomp of dat u eerst maatregelen moet nemen. Als u besluit deel te nemen, dan zet u de aanvoer van uw hr-ketel op 50 ˚C en dat voor twee weken lang. Na deze twee weken geeft u via een online tool door of dit gevolgen had voor het comfort in uw woning. Aan de hand van de antwoorden die u geeft op de vragen van de tool, krijgt u hier advies over.

Meedoen aan de test

Wilt u meedoen aan de 50-gradentest dan kunt u zich aanmelden via Milieu Centraal. U zult dan nog wel even moeten wachten, want u kunt pas beginnen als de temperatuur buiten laag genoeg is. Vanaf het moment dat de weersverwachting in De Bilt in twee weken tijd minimaal twee keer -2 ˚C voorspelt krijgt u een e-mail en kunt u beginnen met de test. U zet uw aanvoertemperatuur van de hr-ketel op 50 ˚C en u zorgt ervoor dat de nachttemperatuur op uw thermostaat niet meer dan 2 ˚C lager is dan de dagtemperatuur die u instelt. Na twee weken bent u klaar om de vragen te beantwoorden en de uitkomst te ontvangen.

Wel- of niet geschikt

De uitkomst van de test is tweezijdig. Of uw woning is geschikt voor een warmtepomp, of deze is dat niet. Als uw woning wel geschikt is, dan kunt u uw huidige hr-ketel vervangen voor een (hybride) warmtepomp wanneer deze daar aan toe is. U verbruikt daarna veel minder gas wat het milieu spaart en wat u geld bespaart. Het is ook mogelijk dat de test uitwijst dat uw woning nog niet geschikt is voor een warmtepomp. In dat geval zult u extra maatregelen moeten nemen voordat een warmtepomp een logische volgende stap is.

Welke woningen zijn geschikt voor een warmtepomp?

De 50-graden test is erg handig, maar het is ook van tevoren al te bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp of niet. Het heeft allemaal te maken met hoe duurzaam deze is gebouwd e, of de isolatie goed is en of er een ventilatiesysteem aanwezig is. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat uw woning geschikt is voor een warmtepomp als deze een bouwjaar heeft van na 2000. Vanaf dat bouwjaar werd er veel meer aandacht besteed aan duurzaam wonen. Heeft uw woning een bouwjaar van tussen 1992 en 2000, dan is deze mogelijk geschikt of moet u enkele aanpassingen doen, zoals het plaatsen van beter isolatieglas. Heeft uw woning een bouwjaar van voor 1992 en u heeft nog geen energiebesparende maatregelen genomen, dan is het eigenlijk altijd zo dat u een aantal grote aanpassingen moet doen voordat u kunt gaan denken aan een warmtepomp.

Wat als uw woning niet geschikt is?

Het is ook goed mogelijk dat uw woning uit de test komt als niet geschikt. In dat geval zult u eerst een aantal werkzaamheden moeten laten uitoeren. Een woning gasvrij maken wordt meestal stapsgewijs gedaan en de volgorde van die stappen is dan belangrijk. Warmtepompen komen dan pas aan het einde aan bod. Het onderstaande lijstje vertelt u hoe u uw woning thuis ook één voor één gasvrij kunt maken.

  1. Vervang uw gasfornuis met een energiezuinige elektrische kookplaat (deze stap kan overal in het lijstje genomen worden).
  2. Isoleer de schil van uw woning, door dak-, gevelmuur-, vloer- en/of bodemisolatie uit te laten voeren, door uw glas en eventueel ook uw kozijnen te laten vervangen.
  3. Investeer in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
  4. Leg lage-temperatuurverwarming aan, zoals vloerverwarming.
  5. Plaats een warmtepomp.
  6. Neem zonnepanelen.
  7. Laat uw woning afsluiten van het gasnetwerk.

Sommige woningen nooit geschikt voor een warmtepomp

Er zijn woningen die nooit geschikt zullen zijn voor een warmtepomp tenzij ze compleet worden gerenoveerd. Oude stadspanden zijn daar een goed voorbeeld van. Ook zal niet iedereen budget hebben om de woning zo aan te passen dat een warmtepomp een optie wordt. Gelukkig is dat niet de enige mogelijkheid die u heeft. Veel gemeenten zijn bezig met het aanleggen van stadsverwarming en warmtenetten waarbij de warmte van de industrie gebruikt wordt om woningen en water te verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan