Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Rendement warmtepompRendement warmtepomp? De HR installatie in huishoudens zoals we die tot nu toe kenden heeft zijn langste tijd gehad. De overheid is namelijk bezig om het aardgasverbruik van huishoudens te reduceren. In het nieuwste bouwbesluit staat opgenomen dat woningen vanaf 2018 zonder aardgasaansluiting moeten worden opgeleverd. 50.000 tot 80.000 woningen worden verder jaarlijks van het aardgasnetwerk afgesloten. Je zal dus een alternatief moeten aanschaffen voor de HR ketel. Dat alternatief heet een warmtepomp. Het is een apparaat waarmee je het milieu ontziet in de vorm van een verminderde CO2 uitstoot. Daarnaast gebruik je enkel natuurlijke brandstof waardoor er geen fossiele brandstoffen worden verbruikt.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Geen aanschaf maar een investering

Een warmtepomp is een apparaat wat een flinke prijs heeft wanneer je het aanschaft. Het is een apparaat waarvan de kosten al snel kunnen oplopen van 2500 tot wel 8000 euro. Wie denkt dat dit geld in één keer weg is heeft het mis; een warmtepomp is namelijk geen aanschaf maar een investering. Een warmtepomp verdien je door de loop der jaren heen weer terug. Het is een apparaat wat gebruik maakt van natuurlijke brandstof zoals lucht, water en aardwarmte. Brandstoffen die dus geen kosten met zich meedragen.

Een apparaat met elektriciteit

Het is niet zo dat een warmtepomp die is aangeschaft er gelijk voor zorgt dat je geen rekening van het energiebedrijf meer hoeft te betalen. Je zal namelijk alsnog moeten betalen voor de kosten van de elektriciteit. Een warmtepomp werkt namelijk op een geringe hoeveelheid elektriciteit om te kunnen functioneren. Je gasverbruik zal dus teruglopen maar het elektriciteitsverbruik zal toenemen.

Het globale rendement van een warmtepomp

Het rendement van een apparaat laat zich heel gemakkelijk uitdrukken; je kijkt naar de prijs die je betaalt voor de werking van een apparaat en dat zet je af tegen de winst die je ermee behaalt. Bij een warmtepomp is sprake van een rendement van minimaal 4. Dat houdt in dat je van elke euro die je gebruikt voor de warmtepomp warmte krijgt die een waarde heeft van 4 euro (uitgedrukt in de prijs van het aardgas wat je anders had verstookt). Je betaalt voor een warmtepomp dan ook een bedrag wat je terugverdient naar mate je het apparaat langer verbruikt. De aanschafwaarde verdient zich terug doordat jij geen aardgas meer hoeft te betalen terwijl jouw elektriciteitsrekening langzaam oploopt. Het grootste gedeelte van de brandstof voor een warmtepomp wordt op een gratis wijze verkregen vanuit de natuur.

Een apart rendement per warmtepomp

Niet iedere warmtepomp heeft zijn eigen rendement; je moet goed kijken naar de brandstof die nodig is om de warmtepomp aan te sturen om tot een goed rendement te komen. De soorten warmtepompen met hun specifieke rendement geven we hieronder weer.

  • De water/water warmtepomp. Dit is een warmtepomp die water oppompt naar de warmtepomp met een bepaalde temperatuur. Dit water geeft via een waterwisselaar zijn warmte af aan de boiler waarna het huis wordt voorzien van warmte en warm tapwater. Het is een systeem waarbij kosten komen kijken in de vorm van een put die moet worden geboord naar het grondwater of een leiding die wordt aangelegd naar een natuurlijke waterbron zoals een beek of rivier. De kosten van het aansluiten zijn hoog wat de aanschaf tot een kostbare zaak maakt. Het rendement van dit apparaat is echter ook hoog; je verdient de aanschaf dus binnen een aantal jaren weer terug. Het water wat wordt opgepompt is namelijk van een redelijk constante temperatuur waardoor de warmtepomp weinig elektriciteit verbruikt.
  • De lucht/water warmtepomp. Bij dit systeem wordt via een buitenunit lucht aangezogen die via een warmtewisselaar zorgt voor warm tapwater en verwarming binnenshuis. Het systeem zal meer energie vergen doordat de luchttemperatuur buiten een stuk meer schommelt dan de temperatuur van grondwater. Daar staat tegenover dat de kosten van de aansluiting lager zijn omdat er enkel een buitenunit moet worden geplaatst. Het rendement is interessant maar niet zo hoog als dat van een water/water warmtepomp.
  • De lucht/lucht warmtepomp. Dit is een systeem waarbij lucht voor de verwarming van een centrale ruimte in het huis wordt aangezogen van buiten waarna deze via een omgekeerd airco systeem wordt ingezet om het huis te verwarmen. Het is een apparaat met de laagste aanschafprijs en de laagste bijkomende kosten. Doordat het apparaat echter niet het hele huis van warm water en warmte voorziet is het rendement niet zo hoog.
  • De brine/water warmtepomp. Dit is het principe wat nog het snelste zijn geld terugverdient. Een brine/water warmtepomp maakt gebruik van de warmte vanuit de aarde. Deze warmte wordt gebruikt om de warmtewisselaar aan te sturen. Er moet een bronput worden geboord om de warmte omhoog te halen en dat is waar de meeste kosten aan worden gemaakt. Doordat de warmtepomp echter een heel geringe hoeveelheid energie nodig heeft uit een externe bron is dit systeem het apparaat met het hoogste rendement.

Ga voor een goed rendement

Wil jij weten wat een warmtepomp voor jouw huishouden kan betekenen; vraag dan nu offertes op. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande knop. Je krijgt dan gelijk een aantal offertes van geschikte warmtepompen voor jouw situatie om te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan