Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een warmtepomp aanschaffen is een heel goed voornemen. Wie een warmtepomp aanschaft gaat afstappen van het gebruik van milieu onvriendelijk aardgas. Dit houdt in dat jouw huishouden vanaf dat moment een stuk minder CO2 gaat uitstoten. De stap naar een warmtepomp lijkt echter nogal gecompliceerd. Het is dan ook om die reden dat we het goede voornemen om over te stappen op een waterpomp graag wat verder met je uitwerken.

De eerste stap: een goed advies

Voordat je ook maar ergens gaat informeren naar een warmtepomp doe je er verstandig aan om een advies in te winnen. Dat doe je bij een adviesbureau maar je kan ook naar een onafhankelijke adviessite van de rijksoverheid gaan. Je loopt een vragenlijst door, en krijgt een inzicht in de mogelijkheden van een warmtepomp voor jouw woning. Heb je na het beknopte advies via internet nog vragen; ga dan naar een adviesbureau. De kosten van dat advies kan je voor een deel terugkrijgen in de vorm van een subsidie.

De tweede stap; de adviseur

Weet je meer over het systeem wat voor jou geschikt is, dan is het tijd om een adviseur uit te nodigen. Deze zal jou alles vertellen over mogelijkheden van een warmtepomp. Hij zal gelijk meekijken naar verdere mogelijkheden om jouw huis klimaatneutraal te maken zoals bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of een lagetemperatuurverwarming. Het zijn zaken die bijdragen aan het optimaal functioneren van een warmtepomp. Denk er ook aan dat er gekeken wordt naar de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Dit moet optimaal zijn wil je het hoogste rendement behalen uit je warmtepomp.

De derde stap; de subsidie

Een warmtepomp is een flinke aanschaf; het is dan ook goed om te kijken of je er een subsidie op kan krijgen. Je kijkt hiervoor op de website van RVO waar de subsidies vermeld staan. Je ziet dan dat je een subsidie krijgt op warmtepompen die werken met water en warmte als brandstof. Een lucht/water warmtepomp krijgt ook nog een subsidie maar een lucht/lucht warmtepomp niet. Ook op zaken als een aanvullende zonneboiler en isolatiemaatregelen valt een subsidie te krijgen; zo sta je er niet alleen voor. De subsidie van ISDE loopt door tot 2020 , maar het advies is om er niet te laat bij te zijn. De subsidie wordt per jaar vastgesteld en deze was in 2017 70 miljoen. Het spreekt voor zich dat jij niet naast het net wil vissen als er subsidie wordt uitgedeeld.

De vierde stap: de offertes

Als vierde stap vraag je offertes op bij leveranciers van warmtepompen. Je kan offertes opvragen van enkel de apparaten maar verstandiger is het om offertes op te vragen van totaalpakketten. Denk dan aan offertes van warmtepompen met de installatie erbij. De installatie kost namelijk doorgaans ongeveer de helft van de aanschafprijs dus het is nogal een bedrag. Je zou je er gemakkelijk op verkijken. De stap van offertes is de plek waar winst te boeken valt; sla deze dus niet over.

De vijfde stap; het ontwerp

Als vijfde stap moet je een systeem laten ontwerpen voor jouw huis wat is toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Er wordt gekeken naar jouw gezinssamenstelling en naar de grootte van jouw huis. Het totale systeem van radiatoren en warmtepomp wordt opgebouwd aan de hand van dit ontwerp. Dit wordt doorgaans uitgevoerd door de leverancier van de warmtepomp; men heeft een buitendienstmedewerker in dienst die deze taak op zich neemt.

Stap zes; de installatie

Heb je enkel een warmtepomp gekocht, dan moet je zelf een installateur kiezen die het systeem voor je komt plaatsen. Heb je een systeem waarbij er een grondboring moet worden gedaan, dan heeft de installateur daarvoor een speciale certificering nodig. Je wil niet voor een onaangename verrassing komen te staan.

Stap zeven; inspectie

Na het installeren van de warmtepomp is het goed om het hele systeem te inspecteren. Laat je goed voorlichten door de monteur over het onderhoud van het systeem en monitor het verbruik van stroom en gas. Vergelijk dit met je verbruik voor de installatie van de warmtepomp. Wanneer het rendement volgens afspraak is weet je dat de installatie foutloos is verlopen. Is het rendement aanmerkelijk lager, dan moet er weer met een medewerker van de buitendienst worden gekeken of jullie een stap over het hoofd hebben gezien.

Stap acht; claim je subsidie

Je moet de aanschafprijs van een warmtepomp in eerste instantie altijd helemaal zelf betalen. Binnen zes maanden na de installatie van de warmtepomp dien jij je subsidieaanvraag in bij het RVO. Denk eraan dat je alle bonnen, certificaten en specificaties van de warmtepomp bewaart want je hebt ze nodig bij de aanvraag van de subsidie.

Nu al offertes

Het is altijd goed om gelijk de offertes op te vragen voor een warmtepomp. Dat doe je hier in een paar minuten tijd. Je krijgt gelijk een overzicht van de kosten die je moet gaan maken voor een warmtepomp en van het voordeel wat jij kan behalen.

1 reactie “Stappenplan kopen”

  1. Goede dag
    voor mijn bouwproject te Ypenburg heb ik 2 kavels
    Per kavel heb ik beneden een kantoor van 60 m2.
    1e verdieping twee studio,s van circa 37 m2.
    graag wil ik de mogelijkheden bespreken en offerte aanvragen incl intallatie etc
    het gaat voornamelijk om ventilatielucht/water warmtepompen. of gelijkwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan