Ventilatielucht warmtepomp

Veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om hun woning goed te isoleren. Nieuwbouwwoningen worden al standaard voorzien van goede isolatie, maar ook eigenaren van oudere woningen zien hier het nut steeds meer van in. Een geïsoleerd huis zal minder warmte kwijtraken waardoor je dus minder hard hoeft te stoken. Dit bespaart je geld en heeft als resultaat dat je minder fossiele brandstoffen nodig hebt. Energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van isolatie verdienen zichzelf dus altijd terug. Goed geïsoleerde woningen moeten ook goed worden geventileerd. Als de warmte niet weg kan, is het ook veel lastiger voor de lucht binnenshuis om zich te verversen. Het simpelweg openzetten van de ramen is een optie, maar dit maakt het resultaat van de isolatie weer ongedaan. Nieuwbouwwoningen worden dan ook standaard uitgerust met een ventilatiesysteem. En door hier een ventilatielucht warmtepomp op aan te sluiten kun je een gedeelte van de warmte die je hebt opgewekt hergebruiken.

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen worden steeds meer verkocht en dat komt doordat ze een energiezuinig alternatief aanbieden om warmte te genereren. Hiervoor gebruiken ze geen fossiele brandstoffen, maar natuurlijke bronnen van warmte, zoals de grond, het grondwater en de lucht. De warmte transporteren ze via een koelingsvloeistof dat in een compressor aan de kook gebracht wordt. Vervolgens wordt de warmte die hierbij vrijkomt met een warmtewisselaar overgedragen op het water. Soms worden warmtepompen ook gebruikt om lucht mee te verwarmen. Door een warmtepomp te installeren bespaar je dus op je gas- en elektriciteitsrekening wat betekent dat je je investering op een gegeven moment vanzelf terugverdient. Daarna beland je in een situatie die financieel altijd gunstiger is als voorheen.

Wat is een ventilatielucht warmtepomp?

De meeste woningen die na 1980 zijn gebouwd zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit was toen voornamelijk om de luchtvochtigheid van ruimtes zoals het toilet, de keuken en de badkamer snel weer op peil te brengen. Nu worden ventilatiesystemen ook gebruikt om goed geïsoleerde woningen van frisse en gezonde lucht te voorzien zonder dat hiervoor het raam open hoeft. Deze ventilatiesystemen worden dus met een goede reden geplaatst, echter deze transporteren warme lucht ook naar buiten en dit is eigenlijk zonde. Een ventilatielucht warmtepomp gebruikt deze warmte die anders verloren zou gaan en transporteert dit naar je verwarmingsketel. Hier wordt het gebruikt om je verwarmings- of sanitaire water mee te verwarmen. Ventilatielucht warmtepompen zijn dus hybride warmtepompen waarmee je bespaart omdat je verwarmingsketel minder hard hoeft te werken.

De voordelen van een ventilatielucht warmtepomp

Het grote voordeel van de ventilatielucht warmtepomp is dus dat het al bestaande warmte die anders verloren zou gaan en waar je al voor betaald hebt opnieuw weet te gebruiken. Hierdoor bespaar je geld en verspil je niets. Je kunt deze warmtepomp gemakkelijk installeren en je huidige systeem kan gewoon blijven bestaan. Een nieuwe ketel of andere radiatoren is niet nodig. Daarnaast heb je de mogelijkheid je ventilatielucht warmtepomp aan te sluiten op je verwarmingssysteem maar kun je er ook voor kiezen om er je sanitaire water mee te verwarmen. De besparing wordt ingeschat tussen de 20 en 25 procent van je jaarlijkse energiekosten en het aanschaffen en installeren ervan is relatief goedkoop.

De nadelen van een ventilatielucht warmtepomp

Ventilatielucht warmtepompen hebben weinig nadelen. Als je er je water mee laat verwarmen kun je zelfs in aanmerking komen voor een subsidie. Je zal een investering moeten maken, maar je zal hier altijd rendement uit halen. En aangezien een ventilatielucht warmtepomp niet bedoeld is om al je water mee op te warmen is alle warme lucht die het hergebruikt een welkome besparing.

De prijs en de terugverdientijd

Voor het aanschaffen en installeren van een hybride warmtepomp betaal je zo’n €5000 tot €7000. Je zal via de Investeringssubsidie Duurzame Energie een gedeelte hiervan (€1000 – €1500) terug kunnen krijgen. Over het algemeen heb je ventilatielucht warmtepompen terugverdiend binnen 10 jaar. Daarna kun je dus echt beginnen met besparen en dit kan oplopen tot een kwart minder energiekosten dan voorheen.

Wanneer is een ventilatielucht warmtepomp de beste optie?

Heb jij een mechanisch ventilatiesysteem in huis, dan is het laten plaatsen van een ventilatielucht warmtepomp eigenlijk nooit een slecht idee. Je moet wel een paar duizend euro te investeren hebben. Wat een ventilatielucht warmtepomp simpelweg zo interessant maakt is dat het warmte waarvoor je al hebt betaald maar dat anders zou worden weggevoerd hergebruikt. Jij kunt hier vervolgens je warme water mee verwarmen. Een ventilatielucht warmtepomp gebruikt dus warmte die je anders niet zou gebruiken om water dat je anders ook zou verwarmen mee te verwarmen. Dit is in alle gevallen een win-win situatie.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een ventilatielucht warmtepomp laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat je voor jouw situatie de beste deal kunt vinden. Gebruik hier onze vergelijkingstool om je te assisteren bij je marktonderzoek en bij het vinden van de juiste fabrikant, leverancier en installateur.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.