Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een warmtepomp is de duurzame en energiezuinige vervanger van het eindige, fossiele aardgas. Een warmtepomp zorgt namelijk voor de verwarming of afkoeling van uw huis en voor de verwarming van het tapwater in uw huis. Een warmtepomp vervangt uw cv-ketel of werkt hiermee samen. De warmtepomp kan worden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem en haalt herbruikbare energie uit de bodem, het grondwater en zelfs de lucht. Deze verwarmt de warmtepomp of koelt deze af tot een aangename temperatuur.

Waaruit is een warmtepomp opgebouwd?

Een warmtepomp bestaat uit drie vaste onderdelen: de pomp, het afgiftesysteem en de bron. De laatstgenoemde is de plek waaruit de herbruikbare energie getrokken wordt, zoals het grondwater, bodem of lucht. De pomp zorgt ervoor dat deze energie tot een goede temperatuur verwarmd of afgekoeld wordt. Het afgiftesysteem geeft vervolgens deze energie vervolgens weer af aan de radiatoren, vloerverwarming en andere warmtemiddelen.

De vijf verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan vijf soorten warmtepompen: de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de water/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Daarnaast zijn er ook nog verschillende tussenvarianten van elke soort aanwezig.

De lucht/lucht warmtepomp

Bij de lucht/lucht warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht gehaald om uw woning te verwarmen. De lucht wordt in het binnen gedeelte van de warmtepomp verwarmd en via plafond- en wandunits afgegeven aan uw woning. Deze warmtepomp kan uw lucht ook afkoelen en wordt daarvoor vaak gebruikt in warme landen. In Nederland vindt u deze warmtepompen vooral in hotels. Een airco is een voorbeeld van de lucht/lucht warmtepomp.

De voor- en nadelen van een lucht/lucht warmtepomp

Een groot voordeel van deze warmtepomp is dat hij altijd energie uit de lucht weet te onttrekken en te verwarmen. Ook in de wintermaanden. Ook is deze warmtepomp vrij eenvoudig te installeren, wat u terugziet in de te betalen kosten. Een nadeel van deze warmtepomp is dat u een constante luchtstroom voelt, die u kunt ervaren als tocht. Een tweede nadeel is dat de lucht/lucht warmtepomp niet valt onder de nationale Investeringssubsidie.

De kosten van een lucht/lucht warmtepomp

Onder andere door de lage installatiekosten is dit een van de goedkoopste warmtepompen. Gemiddeld betaalt u ongeveer €4000 á €8000 voor de warmtepomp. Dit is inclusief installatiekosten.

De lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp heeft ook de lucht als energiebron. De pomp onttrekt energie uit de buitenlucht, omgevingslucht of ventilatielucht en geeft deze aan het binnen deel af, waar die energie verwarmd wordt. Hierna wordt de warmte afgegeven aan de warmte-afgiftesystemen in huis, zoals de radiatoren of de vloerverwarming, of aan het warm tapwatersysteem.

Voor- en nadelen van de lucht/water warmtepomp

Ook deze warmtepomp heeft als voordeel dat er constant energie uit de lucht kan worden gehaald. Ook in de koudere maanden van het jaar. Hij is daarnaast gemakkelijk te installeren en is goed voor het milieu. Een nadeel is dat het rendement wel bepaald wordt door de buitentemperatuur, omdat bij koudere dagen de pomp harder moet werken.

De kosten van een lucht/water warmtepomp

Omdat ook deze warmtepomp gemakkelijk geïnstalleerd kan worden, er hoeft niet extra geboord te worden, blijven de installatiekosten laag. Dit houdt in dat u gemiddeld een vanaf prijs betaalt van €10.000.

De water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp trekt energie uit het grondwater. Het grondwater wordt omhoog gepompt en uit dit proces wordt warmte gewonnen. Hierna wordt het grondwater weer terug de grond in gepompt. Met de opgewekte warmte wordt uw huis en tapwater verwarmd. Een groot gedeelte van deze warmtepomp bevindt zich onder de grond.

De voor- en nadelen van de water/water warmtepomp

Een groot nadeel is dat de installatiekosten hoog zijn, omdat de warmtepomp onder de grond aangebracht moet worden. Door het hoge prijskaartje wordt deze warmtepomp alleen geïnstalleerd bij meerdere woningen tegelijk of in een utiliteitsgebouw. Het voordeel is dat deze warmtepomp wel over een hoog rendement beschikt.

De kosten van een water/water warmtepomp

Door de moeilijke installatie van de water/waterpomp zijn de installatiekosten erg hoog. U betaalt voor een water/water warmtepomp al gauw tussen de €15.000 en €20.000.

De bodem/water warmtepomp

De bron bij de bodem/water warmtepomp is een buizensysteem in de bodem. Dit kan horizontaal of verticaal. Er wordt warmte uit de grond zo getrokken en deze wordt verwarmd tot een hogere, aangenamere temperatuur voor de verwarming van uw woning en het tapwater. Deze warmtepomp wordt veelal geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen, maar ook bij bestaande woningen kan deze geïnstalleerd worden zo lang er maar een tuin aanwezig is.

De voor- en nadelen van de bodem/water warmtepomp

Het grote voordeel van deze warmtepomp is dat u bijna gratis uw woning kunt verwarmen, waarmee de beste prestaties gehaald kunnen worden. Een nadeel is echter dat de installatie weer bemoeilijkt wordt, omdat er geboord moet worden. Zeker bij de verticale systemen.

De prijs van een bodem/water warmtepomp

Door de intensieve klus zijn de installatiekosten ook bij dit type warmtepomp hoog. Daarom moet u rekening houden met een totaalprijs van €15.000 en €25.000. Bij een horizontaal buizensysteem in de grond kunnen deze kosten wel iets lager uitvallen.

De hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp. Aangezien we nog vaak aardgas in huis gebruiken, is de hybride warmtepomp een middel om dit aardgasverbruik te verlagen. De warmtepomp verwarmt uw huis in de meeste gevallen, waarbij de energie uit de lucht wordt gehaald. Alleen tijdens de koude dagen in het jaar springt de HR-ketel bij voor een optimale verwarming van uw woning en tapwater.

Voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

Het grote voordeel is dat u de hybride warmtepomp kunt aanbrengen naast een reeds bestaande HR-ketel. Daarom kan de hybride warmtepomp ook in iedere woning worden geïnstalleerd. Omdat deze installatie relatief eenvoudig is, kost de installatie van een hybride warmtepomp slechts tussen de €5000 en €7000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *