Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp luchtverwarmingWarmtepomp luchtverwarming? Er wordt wel eens gedacht dat een warmtepomp enkel en alleen kan worden gebruikt om water te verwarmen. Dat is uiteraard niet zo, in tegendeel. Het is namelijk eveneens perfect mogelijk om een warmtepomp in te schakelen voor het verwarmen van de lucht in een woning. Om dit voor mekaar te krijgen wordt er gebruik gemaakt van een lucht-lucht warmtepomp. Bent u ook geïnteresseerd om uw woning op dergelijke wijze te verwarmen, maar wilt u eerst graag meer informatie hebben over de werking evenals de gemiddelde kostprijs die aan een dergelijke warmtepomp is verbonden? Wij zetten dit graag allemaal even voor u op een rijtje.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Hoeveel kost een lucht-lucht warmtepomp?

In eerste instantie gaan we even kijken naar het gemiddelde kostenplaatje dat is verbonden aan het kopen van een lucht-lucht warmtepomp. Wanneer we de gemiddelde kosten even in detail gaan bekijken stellen we vast dat deze zijn gelegen tussen de 3.900 & 6.900 euro. De installatie is in deze kostprijs reeds inbegrepen. Het feit dat het prijskaartje van een lucht-lucht warmtepomp aanzienlijk kan worden gedrukt gaat schuil in het feit dat er minder ingrijpende veranderingen nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een geothermisch systeem. Er dienen in dit geval dan ook geen boringen te gebeuren waardoor het systeem relatief betaalbaar blijft. Zie ook: kosten warmtepomp.

Hoe werkt luchtverwarming met warmtepomp?

Gaat u er eveneens voor kiezen om luchtverwarming te realiseren door gebruik te maken van een warmtepomp? In dat geval zult u graag een goed beeld hebben van de manier hoe dit precies werkt. De basis van een lucht-lucht warmtepomp wordt gevormd door de buitenlucht. Deze wordt door de warmtepomp namelijk aangetrokken door middel van een zogenaamde buitenunit. De buitenlucht die wordt aangetrokken zal vervolgens worden samengeperst door de compressor die eveneens steevast onderdeel uitmaakt van het systeem. Het samendrukken van de lucht onder hoge druk zorgt er voor dat de lucht zal opwarmen. De opgewarmde lucht kan dan worden afgegeven aan de woning waarna een aangenaam binnenklimaat kan worden gerealiseerd.

Is een warmtepomp luchtverwarming interessant?

Er wordt tegenwoordig steeds vaker voor gekozen om gebruik te maken van een warmtepomp luchtverwarming. De belangrijkste reden hiervoor gaat waarschijnlijk schuil in de relatief lage kostprijs die is verbonden aan een lucht-lucht warmtepomp. Dat is evenwel niet de enige reden waarom er voor een dergelijke installatie wordt gekozen. Het merendeel van deze warmtepompen hebben bijvoorbeeld niet alleen de mogelijkheid om de lucht in huis op te warmen, daarnaast kunnen ze ook afkoelen. Dit zorgt er voor dat ze tijdens de zomer zomaar kunnen worden ingezet als airco zonder dat hiervoor een extra investering moet worden gemaakt. Dit zijn uiteraard stuk voor stuk kenmerken die in het voordeel van een lucht-lucht warmtepomp spreken.

Het moet echter ook gezegd dat een warmtepomp luchtverwarming installatie niet alleen maar voordelen met zich meebrengt. Het is namelijk helaas ook zo dat dit type warmtepomp het laagste rendement weet te realiseren. Dit beperkte rendement heeft te maken met het feit dat de temperatuur van de buitenlucht aanzienlijke schommelingen kan vertonen. Tijdens de wintermaanden kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat de buitenlucht zeer koud is waardoor de warmtepomp heel wat energie nodig heeft om ze op te warmen. Hierdoor blijft het rendement vooral tijdens deze periode van het jaar eerder beperkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,