Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepompboiler kostenWarmtepompboiler kosten? Tegenwoordig is het heel normaal dat mensen aan het milieu denken bij het warm stoken van hun huis. Woningen zijn destijds zo goed uitgerust toen ze werden gebouwd dat niet iedereen gelijk zit te wachten op een compleet nieuw verwarmingsapparaat in hun huis. De vraag om van een bestaand systeem in een huis een milieuvriendelijk systeem te maken is dan ook niet zo heel vreemd. Wanneer je al een aardig eind op weg bent met jouw huis om aan het milieu te werken is er een oplossing om zelfvoorzienend te worden.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Een huis met een mechanische ventilatie

Steeds meer huizen worden uitgerust met een mechanische ventilatie. Dat houdt in dat er ventilatieroosters bij de ramen zitten van het huis, en dat er bovendien een ventilatiesysteem door het huis loopt wat met een ventilatieschacht de lucht gezond houdt binnenshuis. Een dergelijk huis is al een heel goede stap naar het milieu, maar je kan er meer mee doen. Bij een dergelijk huis kan je namelijk kiezen voor een warmtepomp boiler. Dat is een systeem wat de energie krijgt uit ventilatielucht. Via een compressor brengt de warmtepomp boiler het water op warmte waarna het wordt afgegeven aan jouw tapwater en aan de verwarming in je huis. Dit soort apparatuur heeft een behoorlijk aantal voordelen;

  • Eenvoudig te installeren. Daar waar een normaal warmtepompsysteem wel tot 1500 euro kan kosten om te worden geïnstalleerd wordt dit systeem vanaf 250 euro geïnstalleerd op jouw bestaande ventilatie. Deze vorm van een warmtepomp komt in Nederland het meeste voor; veel mensen verkiezen gemak en rendement in hun huis boven een grootscheepse verbouwing aan hun huis.
  • Hergebruik van ventilatielucht. Het ventilatiesysteem heeft zijn voordelen al bewezen en zorgt voor een schone lucht in huis. De warme lucht die hierbij vrijkomt (en die dus eigenlijk gratis is) wordt nog eens hergebruikt voor de verwarming van je huis. Je maakt dus gebruik van een gratis grondstof om je huis te verwarmen.
  • Hoog rendement. De ventilatielucht heeft van zichzelf al een redelijk hoge temperatuur. Het is dan ook een kleine moeite om deze via de compressor op te waarderen tot de juiste warmte voor tapwater en de verwarming. Er komt weinig stroomverbruik bij kijken om deze warmtepomp werkende te houden.

Een huis met zonnepanelen

Heeft jouw huis zonnepanelen, dan is een warmtepomp-boiler ook een goed alternatief. Je gebruikt de stroom die je opwekt in dat geval niet alleen voor de stroomvoorziening van je huis. Ook de warmtepomp-boiler sluit je erop aan. Op deze manier ben je zelfvoorzienend voor een groot gedeelte van jouw energieverbruik. De zonnepanelen leveren in dat geval een alternatief voor stroom maar ook voor warmte.

Een laag vermogen

Een warmtepomp boiler krijgt maar een heel geringe hoeveelheid ventilatielucht aangeleverd, waardoor hij hard zal moeten werken om warm water te leveren voor een gezin. Met een afgegeven vermogen tussen 1 en 2 kW is dit echter alsnog mogelijk. Je zal in dat geval je warmwatergebruik moeten reduceren; 300 liter warmwater voor een gezin van 4 personen is in dat geval de norm. Wil je daadwerkelijk de verwarming gaan stoken, dan zal de elektrische hulpfunctie geregeld moeten bijspringen. Dat is dus alleen haalbaar wanneer je ook al zonnepanelen hebt voor de stroomtoelevering.

De prijs van een warmtepompboiler

We keken naar de prijs van een warmtepompboiler en deden navraag bij een aantal

leveranciers. Dat leverde ons de volgende informatie op.

Wat voor type warmtepomp Aantal liters Prijs
Warmtepompboiler stekkerklaar 220 Tussen 2500 en 2750 euro
Warmtepompboiler stekkerklaar 250 Tussen 2600 en 2800 euro
Warmtepompboiler stekkerklaar 300 Tussen 2800 en 3000 euro
Warmtepompboiler installatie Niet van toepassing Tussen 250 en 300 euro

Een warmtepompboiler kopen

Wil je een warmtepompboiler gaan kopen, dan is het advies om altijd eerst te overleggen met een leverancier. Je wil immers wel weten dat je het juiste systeem koopt voor jouw huis. Daarnaast wil je uiteraard een goed advies hebben over de installatie van een warmtepompboiler. De apparaten mogen dan stekkerklaar geleverd worden; het veilig aansluiten op een verwarmingssysteem is alsnog een hele kunst. Je kan een warmtepompboiler dan ook kopen bij een leverancier die tevens de installatie bij jou aflevert.

Als je het zelf kan

Ben jij handig met techniek, dan is het een mogelijkheid om een warmtepompboiler te kopen bij de vakhandel of bij de webwinkel. Je kan op die manier voor een actieprijs een warmtepompboiler kopen en laten installeren. Het installeren zou je in dat geval ook zelf moeten doen. Ga je echter zelf aan de slag, dan heeft dat nog wel wat gevolgen voor de garantie.

Het onderhoud van de warmtepompboiler

Wil je een warmtepompboiler laten onderhouden, dan doe je er goed aan om daar een inspecteur voor in te schakelen. Aangezien er niet veel bewegende delen en ook geen brander in de warmtepompboiler zitten hoeft er enkel inspectie naar het goed functioneren te worden uitgevoerd. Je kan daarvoor bij veel leveranciers een onderhoudscontract afsluiten.

Vraag om offertes voor jouw voordeel

Heb jij plannen om een warmtepompboiler te gaan kopen, dan is het een goed idee om eerst offertes op te vragen. Dat doe je heel gemakkelijk met deze knop. Je krijgt gelijk te zien hoeveel een dergelijke wat boiler jou kost en hoeveel je erop kan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan