Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Wat is COP?Wat is COP? Ben je op zoek naar energiebesparende maatregelen om jouw woning energiezuiniger mee te maken, dan ben je ongetwijfeld de warmtepomp tegengekomen. Als je wilt weten hoe energiezuinig deze is en hoe efficiënt deze werkt dan moet je hiervoor de COP (Coefficient of Performance) raadplegen. Zoals bij alle energiebesparende maatregelen het geval is, kun je je investering in een warmtepomp op een gegeven moment terugverdienen doordat je besparingen gaat maken op je energierekening. De COP helpt je te berekenen wat de exacte terugverdientijd is voor de desbetreffende warmtepomp die jij op het oog hebt. Maar wat is COP precies?

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is COP?

De Coefficient of Performance vertelt je hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kW energie die het apparaat verbruikt. In het geval van een warmtepomp vertelt dit getal je wat de verhouding is tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter het apparaat werkt. Als jij een warmtepomp hebt gevonden met een COP van 4, dan betekent dit dat hij voor elke kilowatt die hij gebruikt 4 kilowatt warmte opwekt. Hiermee kun je berekenen wat het jaarlijkse energieverbruik van de warmtepomp voor jouw situatie zal zijn. De COP van de warmtepomp kun je als het goed is vinden bij de technische gegevens van het apparaat.

Waarom heb je dit nodig?

Met informatie zoals de COP kun je de terugverdientijd van je warmtepomp berekenen. Allereerst is het dan belangrijk om te berekenen hoeveel deze jaarlijks aan energie zal vragen. Dit reken je uit door het thermische vermogen van de verwarming van je woning te delen door de COP. Een woning van 150 vierkante meter die voldoet aan alle huidige bouwtechnische voorwaarden heeft voor de verwarming van het water (sanitair en verwarming) een thermisch vermogen van 17.000 kWh nodig. Heb je een warmtepomp op het oog met een COP van 4, dan betekent dat dat je jaarlijks dus 17.000 : 4 = 4250 kWh nodig hebt om deze te verwarmen met deze warmtepomp. Ervan uitgaande dat je voor elektriciteit €0,20 per kWh betaalt dan betekent het dus dat je met deze warmtepomp een woning van 150 vierkante meter kunt verwarmen voor een elektriciteitsrekening van €850 jaarlijks.

De terugverdientijd

Uiteraard verschilt het energieverbruik per woning en dit heeft te maken met punten zoals het aantal inwoners, hoe lang deze onder de douche staan, wanneer deze douchen, op welke temperatuur de thermostaat is ingesteld, hoe goed de isolatie is, hoe vaak er ramen worden opengezet enzovoorts. Toch kun je als je je thermische vermogen goed kunt inschatten een duidelijke berekening maken van hoeveel je warmtepomp aan energie zal gebruiken. Je kunt dit nu vergelijken met je huidige jaarlijkse energierekening (vergeet niet dat je ook veel gas zal besparen omdat een warmtepomp alleen elektriciteit gebruikt) en met dat getal kun je de terugverdientijd berekenen. Bespaar je bijvoorbeeld jaarlijks €600 met een warmtepomp, en heb je hier €5000 in geïnvesteerd, dan heb je je dit geld dus binnen €5000 : €600 = 8.3 jaar terugverdiend. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van warmtepompen tussen de 7 en 15 jaar. Er is ook een subsidie beschikbaar, genaamd de Investeringssubsidie Duurzame Energie, waarmee je financiële steun kunt aanvragen bij de Rijksoverheid.

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd in het aanschaffen van een warmtepomp en wil je weten hoeveel jij hier exact voor zal betalen? Dan kun je bij een aantal plaatselijke en betrouwbare leveranciers een offerte opvragen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Dit is natuurlijk sneller en gemakkelijker en het verplicht je ook niet tot verkoop. Zo kun je de meest efficiënte warmtepomp aanschaffen voor de beste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan