Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een warmtepomp is een systeem naast uw cv-ketel of in plaats hiervan, dat zorgt voor de verwarming van uw woning en uw tapwater. Deze verwarming vindt plaats zonder het gebruik van het fossiele aardgas en is daarom een duurzame manier om uw woning te verwarmen. Er zijn vijf soorten warmtepompen afhankelijk van de bron waaruit de hernieuwbare energie gehaald wordt. De bron wordt gevormd uit het grondwater, de bodem of de lucht. Daarnaast kunnen sommige warmtepompen ook bijdragen aan de luchtkwaliteit van uw huis. Bij een all electric warmtepomp is er zelfs helemaal geen ketel op gas meer nodig, maar wat is een all electric warmtepomp precies? Dit blog zal u kort inlichten over wat een all electric warmtepomp is en met welke zaken u moet rekening houden, wanneer u eentje aanschaft.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

De all electric warmtepomp haalt hernieuwbare energie uit de lucht, het grondwater of de bodem en verwarmt deze energie tot een comfortabele temperatuur op. Naast deze warmtepomp heeft u wel nog een boiler nodig voor het warm tapwater, omdat de warmtepomp niet direct en genoeg comfortabele warmte aan het tapwater kan leveren wat bijvoorbeeld nodig is bij een douchebeurt. In samenwerking met een boiler kan dit wel. Een volledig elektrische warmtepomp moet deels buiten de woning worden geïnstalleerd, zodat het energie uit de omgeving kan opnemen. Dientengevolge neemt het apparaat wel wat ruimte in beslag.

De volledig elektrische warmtepomp is een duurzame maatregel

Doordat de elektrische warmtepomp energie haalt uit de lucht, bodem of grondwater, is het apparaat energiezuinig te noemen. Er wordt immers geen aardgas meer gebruikt voor de verwarming van uw woning. Een elektrische warmtepomp gebruikt slechts stroom. Om een volledig duurzaam systeem te creëren, kunt u kiezen ervoor om ook nog zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van uw woning. Zo wekt u duurzame, groene stroom op, waarop uw warmtepomp kan draaien. Behalve de eenmalige investering hoeft u verder nu geen kosten meer te maken.

De landelijke subsidie voor warmtepompen

Wanneer u duurzame apparaten, zoals warmtepompen en zonneboilers, aanschaft, krijgt u vanuit de Rijksoverheid een subsidie om duurzame maatregelen aan uw woning te stimuleren en de uitstoot van CO² te verminderen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie is inmiddels verlengd tot 2030 en u komt hiervoor in aanmerking, wanneer u in de periode van 2016 tot en met 2030 een warmtepomp heeft aangeschaft en heeft laten installeren door een erkend bedrijf in een Nederlandse woning. Hiervan kunt u bewijs aantonen.

Waaraan moet uw woning voldoen voor de installatie van een all electric warmtepomp?

Bent u van plan om een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen? Houdt u er dan rekening mee dat uw woning reeds goed geïsoleerd is. Uw woning moet een energielabel B of hoger bevatten. Ook moet uw woning een lage temperatuur verwarmingssysteem hebben, zoals vloerverwarming. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp optimaal kan werken.

Is er een verschil tussen een hybride warmtepomp en een all electric warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op aardgas meer nodig, terwijl een hybride warmtepomp wel nog gebruik maakt van een HR-ketel. Bij een volledig elektrische warmtepomp heeft u wel voldoende ruimte nodig om het boilervat voor warm tapwater te kunnen plaatsen. Een hybride warmtepomp kunt u gemakkelijker plaatsen. Ook wanneer er geen lage temperatuurverwarming is of het energielabel is lager dan energielabel B, dan is een hybride warmtepomp een betere optie voor uw woning dan een all electric warmtepomp. In dit geval kan namelijk de HR-ketel bijspringen, wanneer de warmtepomp de verwarming van uw woning niet alleen kan dragen.

Een elektrische warmtepomp staat niet gelijk aan een elektrische ketel

Een veelgehoorde fout is dat een all electric warmtepomp hetzelfde is als een elektrische ketel. Het verschil zit hem in de verschillende verwarmingstechnieken. Een warmtepomp haalt energie uit bodem, grondwater of lucht en verwarmt deze vervolgens tot een comfortabele temperatuur. Een elektrische ketel is een weerstandsverwarming en heeft een rendement van honderd procent, terwijl bij een warmtepomp dit rendement op vierhonderd procent ligt. Een elektrische ketel is hierdoor wel goedkoper in aanschaf, maar door de lagere energiekosten verdient u de aankoopprijs van een warmtepomp wel sneller terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan