Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Uw huis verwarmen zonder aardgas: dat is wat een warmtepomp doet. Het is kortom een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen, omdat een warmtepomp warmte haalt uit een natuurlijke bron zoals het grondwater of de lucht. Er zijn drie soorten warmtepompen: een hybride, volledig elektrische en ventilatie warmtepomp. Hierbij vervangt een volledig elektrische warmtepomp je cv-ketel. Gaat u echter in elektronica zaken kijken, dan komt u ook vaker de term warmtepompdroger tegen. Wat is dit nu precies?

De vijf verschillende warmtepompen

Er bestaan vijf soorten warmtepompen, wanneer u een indeling maakt op basis van de bron waar de energie uit getrokken wordt: de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de water/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Daarnaast zijn er ook nog verschillende tussenvarianten van elke soort aanwezig.

Wat is een warmtepompdroger?

Nou wat is een warmtepompdroger dan? Een warmtepompdroger heeft een andere, energiezuinigere werking dan een condens droger. De warmtepompdroger vangt het vocht uit uw gewassen kleren net als een condens droger op in een reservoir. Bij een condens droger wordt vervolgens dit water afgevoerd via een slang uit de droger. Een verwarmingselement wordt gebruikt om de lucht te verwarmen. Uw kleren worden op een hoge temperatuur gedroogd en hierdoor gebruikt het apparaat meer stroom. Een warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp om de lucht te verwarmen. Deze manier verbruikt minder energie dan het gebruik van een verwarmingselement.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger werkt eigenlijk in drie stappen. Allereerst wordt de vochtige, warme lucht vervoerd vanuit de trommel naar de warmtepomp onderin het toestel. Hier koelt de condensator deze warme lucht af, waarna het vocht aan de lucht onttrokken wordt. Het vocht wordt afgevoerd naar het waterreservoir of direct naar de afvoer. De inmiddels koele lucht wordt als laatste weer verwarmd door de warmtepomp en gaat dan terug naar de trommel.

Al je was tegelijk drogen

Een bijkomend voordeel van de warmtepompdroger is dat u al uw wasgoed bij elkaar kunt gooien om te drogen. Dit komt, omdat de warmtepompdroger op lagere temperaturen uw was droogt. De droogprogramma’s zijn hierdoor wel iets langer, maar hierdoor is uw droger niet minder zuinig. Integendeel, vanwege de lagere temperatuur die gehanteerd wordt, moet er wel langer gedroogd worden maar wordt er minder energie in een droogprogramma gestopt. Dit laat zich zien in het energielabel. Warmtepompdrogers hebben minimaal energielabel A en sommige zelfs het hoogst haalbare energielabel, A+++. Condensdrogers moeten sinds 2015 minimaal energielabel B hebben.

Is een warmtepompdroger duurder?

Het is een feit dat bij aankoop een warmtepompdroger duurder is dan de traditionele condensdroger. Op de lange termijn is deze droger echter goedkoper, omdat hij minder energie verbruikt dan de traditionele droger. Volgens de Consumentenbond gebruikt een warmtepompdroger zelfs vijftig procent minder elektriciteit. Hiermee is hij dus milieuvriendelijker en vriendelijker voor uw portemonnee. Een warmtepompdroger met energielabel A++ is al na 2.5 wasbeurt voordeliger dan een condensdroger met label B.

Hoe onderhoud je de warmtepompdroger?

Het zelf handmatig verwijderen van pluizen is verleden tijd met de warmtepompdroger. De warmtepompdroger heeft een zelf reinigende functie voor de condensor, waarbij met condenswater de filters hier schoongespoeld worden. De filter bij de trommel kunt u wel zelf handmatig schoonmaken nog. De trommel moet je wel zelf eens in de zoveel tijd reinigen om vies ruikende zeepresten te verwijderen. De buitenkant kun je regelmatig afstoffen met een natte poetsdoek.

Welke merken verkopen warmtepompdrogers?

De Consumentenbond heeft meerdere warmtepompdrogers onder de loep genomen, waarbij gekeken werd naar het energiegebruik, droogprestaties en het geluidsniveau. Hieruit kwam naar voren dat het merk AEG de beste warmtepompdroger verkocht met een gemiddelde score van 8.1. De AEG T9DEN87 scoorde goed op elk getest onderdeel. Alleen produceerde de AEG warmtepomp wel wat geluid. De beste prijs-kwaliteitverhouding bood het merk Beko. Beko’s DR 8534 GXO scoorde een 7.6 en werd vooral geloofd om zijn snelle programma’s en zeer energiezuinige staat. Ook de Beko maakte daarentegen veel kabaal. Overige merken die warmtepompen verkopen zijn: Bosch, Indesit, Samsung, Siemens, Miele, Whirlpool, Zanussi, LG, Electrolux en Haier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan