Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Water-water warmtepompWater-water warmtepomp? Als jij op zoek bent naar een goedkopere en milieuvriendelijkere manier om je water te verwarmen, dan kun je een warmtepomp overwegen. Het aanschaffen en installeren van deze apparaten is duur, maar daarna zal je aanzienlijk besparen. Je verdient je investering dus op een gegeven moment vanzelf terug. Elk jaar neemt de verkoop van warmtepompen aanzienlijk toe en de overheid steunt dit ook met een subsidie. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, met verschillende prijskaartjes en geschikt voor verschillende situaties. De water-water warmtepomp is hier één van. Deze vragen om een flinke investering, maar hebben tegelijkertijd het beste en meest stabiele rendement.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is een warmtepomp?

Het grote voordeel van warmtepompen, en ook de reden waarom de aanschaf ervan is gesubsidieerd, is dat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken om warmte te genereren. Ze halen warmte uit natuurlijke bronnen (de lucht, de grond of het grondwater) en transporteren dit naar een watertank. Dit wordt gedaan door de warmte via koelvloeistof te vervoeren en dit via een compressor en een warmtewisselaar te verwijderen en over te dragen. Het proces begint vervolgens weer opnieuw. De meeste warmtepompen verwarmen water, maar er zijn ook warmtepompen die lucht verwarmen. Met een warmtepomp gebruik je alleen elektriciteit om je water op te warmen en hiervan heeft het erg weinig nodig. Je gasrekening en je elektriciteitsrekening zullen dus beiden aanzienlijk dalen.

Wat is een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater en verwarmt hiermee het water dat je gebruikt in je woning. Een water-water warmtepomp levert het beste rendement van alle warmtepompen, omdat het grondwater altijd een constante temperatuur heeft. Warmtepompen die warmte uit te lucht of de grond halen zullen minder goed werken als het buiten erg koud is. Water-water warmtepompen kun je dan ook goed gebruiken voor het opwarmen van grote hoeveelheden water. Het wordt geïnstalleerd door twee diepe putten te graven tot het grondwater is bereikt.

De voordelen van een water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen zijn om veel redenen een goede keuze. Zo kun je er op elk moment van het jaar een stabiele aanlevering van warmte van verwachten. Dat betekent dat ondersteuning van een verwarmingsketel nauwelijks nog nodig is. Aangezien het systeem verticaal wordt ingegraven is er ook weinig grondoppervlak nodig om het te plaatsen. Het grondwater kun je vervolgens ook gebruiken om je tuin mee te bewateren of om je toilet mee door te spoelen. En op warme zomerdagen kan een water-water warmtepomp ook helpen je woning te koelen.

De nadelen van een water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen zijn dus wel aanzienlijk duurder dan de meeste andere type warmtepompen. Dat komt doordat de installatie kostbaar is, vooral als het grondwater diep ligt. Ook zijn water-water warmtepompen vaak sterker, omdat deze natuurlijk het liefst worden gebruikt om al je water mee op te kunnen warmen en niet een gedeelte. Het aanschaffen en laten plaatsen van een water-water warmtepomp heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Staat het er eenmaal, dan heb je wel een zeer milieuvriendelijke en energiezuinige manier om je water te verwarmen, elke dag.

De prijs en het de terugverdientijd

De prijs die je betaalt voor je water-water warmtepomp, inclusief installatie ligt tussen de €10.000 en €15.000. Dit is natuurlijk niet gering. Je kunt hiervoor een subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en deze kan zeker een paar duizend euro’s bedragen, vooral voor een grote installatie. De terugverdientijd voor water-water warmtepompen ligt tussen de 10 en 15 jaar. Het enige wat je na de installatie nog betaalt om warm water te ontvangen is dus elektriciteit.

Wanneer is een water-water warmtepomp de beste optie?

Een water-water warmtepomp wordt vaak geïnstalleerd in passiefwoningen of uitstekend geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Hoe minder warmte je via je woning verliest hoe beter een water-water warmtepomp tot zijn recht komt. Daarnaast is het een permanente oplossing voor het verwarmen van je water omdat het een stabiele toevoer van warm water kan realiseren. Lucht-water warmtepompen zijn veel goedkoper, maar hebben zeker op koude dagen ondersteuning nodig van je huidige verwarmingsketel. Als jij een goed geïsoleerde woning hebt en je hebt geld om te investeren in het plaatsen van een warmtepomp, dan kun je daarmee aanzienlijke besparingen maken. Is jouw woning minder goed geïsoleerd, dan is het beter om een lucht-water warmtepomp aan te schaffen en deze te gebruiken voor bijvoorbeeld je vloerverwarming, het op temperatuur brengen van je zwembad of het verwarmen van enkel je sanitaire water.

Vergelijk offertes

Het aanschaffen en installeren van een water-water warmtepomp is dus financieel een flinke investering. Het is dan ook belangrijk dat je de markt goed bestudeerd en de beste deal vindt voor jouw specifieke situatie. Bij ons kun je gebruik maken van een vrijblijvende vergelijkingstool waarmee je snel een aantal offertes opvraagt bij betrouwbare waterpomp leveranciers. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je de beste pomp kiest bij de beste leverancier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan