Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Waterstof ketelWaterstof ketel? Er wordt veel aandacht besteed aan de waterstofketel, hoewel deze nog maar moeizaam te krijgen is. Daarnaast gaat er ook veel aandacht uit naar warmtepompen, die gemakkelijk te verkrijgen zijn. Wat is hierin de juiste keuze?

 

 

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Waterstof ketel of warmtepomp?

Soms kan een warmtepomp installatie helemaal misgaan. De mensen die niet zo gecharmeerd zijn van de warmtepompen vinden dit prachtig. Maar er is toch veel te zeggen voor deze duurzame manier van warmte opwekking. Het moet gezegd worden: de warmtepomp is erg duur. Het kan zeer vervelende geluiden maken. Isolatie moet goed worden uitgevoerd om goede resultaten te bereiken. Daar bovenop moet je in de meeste gevallen ook nog investeren in speciale lage temperatuur distributiesystemen. En tot slot is het van groot belang dat de installateur alles goed heeft berekend, de leidingen het juiste volume hebben, de verschillende onderdelen goed samenwerken en alles netjes wordt opgeleverd. Als daar allemaal aan wordt voldaan heb je een geweldig systeem.

De nieuwkomer

Daarnaast is er dus veel aandacht voor de hr ketel op waterstofgas. Door onze jarenlange ervaring met aardgas is er een veelzijdige infrastructuur beschikbaar, die met weinig inspanning geschikt kan worden gemaakt voor waterstof. Ook het aanpassen van een normale ketel op watergas is niet erg ingewikkeld en zeer betaalbaar. Aangezien deze ketel grotendeels als een aardgasketel werkt, is het lang niet zo duur als een warmtepomp. Het grote verschil is dat er drie keer zoveel waterstofgas door de ketel gepompt moet worden voor hetzelfde resultaat. Dit komt omdat waterstof een lagere energie dichtheid heeft dan aardgas. De rest van het hele verwarmingssysteem kan ongewijzigd blijven.

Waarom warmtepomp?

Waarom zou de voorkeur voor warmtepompen blijven bestaan als er een waterstof ketel is? Een warmtepomp is een geweldig apparaat dat onder bepaalde omstandigheden, vier keer meer energie uit de warmte van een lucht- of waterbron het huis in kan halen. Een warmtepomp is zeer efficiënt. Het huis moet echter goed geïsoleerd zijn en de distributiesystemen moeten zich aanpassen aan de lage temperaturen die aan een warmtepomp zijn gekoppeld. Deze perfecte coördinatie maakt alles zeer efficiënt.

Warmtepomp Infrastructuur

We hebben al jaren een geweldig elektriciteitsnet voor het voeden van de warmtepomp. In principe kan alles elektrisch opgelost worden. Het voordeel van deze zogenaamde volledig elektrische oplossing is dat de gehele energiehuishouding perfect op elkaar kan worden afgestemd.

Hybride waterpomp

Vanuit dit perspectief scoren de warmtepomp waarden opnieuw punten. “Er is echter geen capaciteit om al deze warmtepompen in het elektriciteitsnet te bedienen,” aldus critici. En op koude dagen moet het verwarmingselement bijdraaien om het huis te verwarmen. Gelukkig is er nog steeds een hybride warmtepomp als oplossing die bijna het hele jaar door warmte kan leveren.

Koppeling met zonnepanelen

Dat laatste is nog niet gezegd over de capaciteit van het elektriciteitsnet. Netbeheerders werken momenteel aan een computer- en kerninfrastructuur die meer gedecentraliseerd is voor de duurzame opwekking van zonnepanelen en windturbines. De beschikbare capaciteit op het netwerk blijft een knelpunt. De netbeheerder van Groningen en Drenthe, bijvoorbeeld moet nog steeds een nee verkopen aan partijen die zonnepanelen op hun dak willen, vanwege een gebrek aan capaciteit.

Onvoldoende waterstofcapaciteit

Als er voor een product onvoldoende capaciteit is dan geldt dit wel voor waterstofgas. In feite kan worden gezegd dat er momenteel geen enkele waterstofcapaciteit is. Groene waterstof. Want als we grijze waterstof gebruiken in onze cv-ketels, dragen we niet bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. En dat is waar hier naar gestreefd wordt.

Keten efficiëntie

Het duurt tientallen jaren om te zorgen dat er genoeg waterstof kan worden geproduceerd. Tegelijkertijd kost de compressie van waterstofgas om het geschikt te maken voor transport via het aardgasnet ook veel energie. In de hele keten gaat ongeveer de helft van de energie uit de opwekking verloren. Als je het vergelijkt met een warmtepomp, dan doet die dat met een factor vijf een stuk beter. Kortom, niets is energiezuiniger dan een warmtepomp.

Waterstofkosten

Vandaag de dag zijn er allerlei consortia die kleine pilots bouwen om groene waterstof te produceren. Echter, onderzoekers schatten dat groene waterstof pas kan concurreren met waterstof uit aardgas in 2035. Laten we maar aannemen dat de industriële gebruiker vooraan staat om deze groene waterstof te krijgen. Er zijn diverse factoren die de prijs van waterstof zullen bepalen.

Er is geen betere oplossing

Wat is de kern van het verhaal? Er is geen beste oplossing. De variabelen zijn dynamisch en houden soms verband met de technische stand van zaken, op een ander moment met een politiek besluit en soms beïnvloed worden door eenzijdig nieuws. Het is ook duidelijk dat de waterstofketel redelijk onbruikbaar is, tenzij groene waterstof in grote hoeveelheden beschikbaar komt. De toekomst van waterstofgas vereist daarom belangrijke beslissingen, althans op nationaal en bij voorkeur nationaal niveau. Als hier geen duidelijke regie in, zal men de komende jaren voor warmtepompen kiezen. Ook benieuwd naar de voordelen van een warmtepomp voor jouw situatie? Laat je dan nu informeren en vraag een offerte aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan